TORSTEIN STANGENES

— Er det stengt her, spurte øltørste bergensere til dem som sto utenfor På Folkemunne i går kveld.

— Ja, nå er det stengt, svarte de tidligere ansatte med høflige smil.

Og siden de nettopp hadde levert inn nøklene sine, hadde de ikke mulighet til å åpne selv om de ønsket det aldri så mye.

De hadde nettopp vært på møte med ledelsen i Folkerestaurantene AS og fått beskjed om at de ikke lenger hadde jobb. Folkerestaurantene, som driver nattklubben Maxime, The English Pub, På Folkemunne og Club Kameleon (tidligere Den Stundesløse), har lagt ned driften. Restaurantene ble stengt torsdag formiddag og vil forbli stengt til nye leietakere kommer på banen.

Fant ikke løsninger

Folkerestaurantene eies av KJS servering, som igjen eies av de såkalte restaurantbaronene Terje Knutsen, Per Jørgensen og Terje Skjelbred. Før nedleggelsen av de fire utestedene eide KJS servering 18 utesteder i Bergen.

«Som kjent gjennom pressen har Folkerestaurantene AS over tid hatt problemer med å oppnå lønnsom drift. Folkerestaurantene AS har forsøkt å oppnå ulike løsninger med ulike aktører, men har ikke lyktes med dette», skriver Folkerestaurantene AS i en pressemelding.

Folkerestaurantene har fått til en løsning med huseier som fristiller selskapet fra leiekontrakten.

- Dårlig gjort

Folkerestaurantene vil etter planen begjære oppbud om få dager. Selskapet ønsker etter det BT kjenner til ikke gjøre det umiddelbart, i håp om at det kommer inn nye leietakere som kan overta skjenkebevillingene.

Det er dette de ansatte håper på.

— Nå er alt opp til huseier. Det spørs hva han vil med lokalet, sier Tom Sørensen, som er tillitsvalgt for de ansatte.

De ansatte har ikke fått lønn for september. Den 10. september uteble lønnen uten at de ansatte hadde fått beskjed om det på forhånd. De fikk beskjed om det samme dag, men har likevel møtt på jobb i håp om at problemene skulle løse seg.

— Hva synes du om at eierne ikke betaler den lønnen selskapet skylder?

— Jeg synes det er dårlig gjort overfor de ansatte som har godtatt å jobbe uten at de hadde fått lønn, sier Sørensen.

— Hvordan var stemningen på møtet?

— Det var ingen som sa noe særlig. Noen var sinte, noen var fortvilet, sier Sørensen.

Optimist

Han tømte i går kveld skapet sitt etter å ha jobbet som ordensvakt på stedet i snart 17 år.

— Hva vil du gjøre nå?

— Jeg er optimist og regner med jeg kommer til å jobbe her. Men ingen vet om stedet åpner igjen om en time eller to eller en dag eller to. Vi har spurt men ikke fått svar. Men dette stedet skal ligge brakk lenge før jeg gir opp, sier han.

Huseier Roald Valdersnes ville torsdag kveld ikke svare på hvilke planer han har for lokalene.

— Vi jobber med en løsning. Skjer det noe nytt, kommer vi tilbake til det i morgen, er alt han vil si.

UTEN JOBB: De ansatte i Club Maxime, På Folkemunne, The English Pub og Club Kameleon fikk i går kveld beskjed om at eieren hadde gitt opp driften av utestedene. Tillitsvalgt Tom Sørensen håper en ny leietaker vil kunne tilby dem jobb.<p/>FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE