Det forteller morens bistandsadvokat, Ellen Eikeseth Mjøs.

ÅSTEDET: Det var i dette huset, i Liakroken i Åsane, brødrene bodde sammen med moren. 21. september i fjor knivstakk lillebroren (da 24 år) sin storebror (27). Det endte med døden. ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Det var i går 10-mannsjuryen i Gulating lagmannsrett svarte nei på spørsmålet om 25-åringen drepte sin storebror (27) med forsett – i deres felles hjem i Liakroken i Åsane i fjor høst.— Moren ble svært overrasket og svært skuffet over at juryens kjennelse ble satt til side. Hun har ikke på noe tidspunkt trodd at sønnen holdt døden som en sannsynlig følge av det han gjorde mot storebroren, sier Eikeseth Mjøs.

Mjøs oppfattet at rettens formann varslet ettilleggsspørsmål til juryen, om legemsbeskadigelse med døden til følge, hvisdet ble nei til skyld for drap.

— Men etter en kort rådslagning valgte fagdommerne åsette «nei»-avgjørelsen til side. Jeg synes det som skjedde varoverraskende, sier Mjøs. Hun påpeker likevel at dommerne var i full rett til ågjøre som de gjorde.

— De var ikke forpliktet til å komme med ettilleggsspørsmål, selv om jeg nok tror juryen ventet på et nytt spørsmål.

BT kontaktet fredag Gulating lagmannsrett med spørsmål omhva som ble sagt i retten, og om et oppfølgingsspørsmål til juryen var varslet,men har ikke fått tilbakemelding.

Bodde sammen

Brødrene bodde i huset sammen med sin mor. Moren var hjemme da 27-åringen fikk det dødelige knivstikket i hjertet, og hun ble vitne i saken.

Det er bare moren og 25-åringen igjen nå

Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsadvokat for brødrenes mor

Den drapstiltalte lillebroren ble tidligere i år dømt for forsettlig drap i tingretten, men dommen ble avsagt under dissens: Én av de tre dommerne i tingretten mente at dødsfølgen ikke var tilsiktet.

Uenigheten mellom dommerne i tingretten var én av grunnene til at 25-åringen umiddelbart bestemte seg for å anke. Han har erkjent knivstikkingen, og at broren døde av det, men hele tiden holdt fast på at han aldri mente å drepe broren.

I ankesaken i Gulating sa han blant annet dette:

— Jeg har aldri hørt om at noen har dødd av stikk i brystet. Den natten tenkte jeg, der og da, at jeg ikke skulle stikke i magen. Det er farlig og det er så mange organer du kan treffe. Søren at dette måtte skje, for meg var det helt tilfeldig. Jeg visste ikke at det skulle være så farlig det jeg gjorde.

— Moren hadde håpet, både for sin egen del og sønnens del, at saken kunne få en avslutning i retten nå. I stedet blir det nå full ny runde i lagmannsretten, med den ventetiden og den voldsomme påkjenningen det innebærer, sier Mjøs.

- Rekke tragiske hendelser

Drapssaken i Åsane har et sorgfullt bakteppe: Av tre sønner, har moren nå bare én igjen: Den drapstiltalte 25-åringen. Også morens eldste sønn og mannen hennes er døde.

— Det er bare moren og 25-åringen igjen nå, etter en rekke tragiske hendelser i denne familien, sier Eikeseth Mjøs.

25-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, forlot torsdag Bergen etter rettssaken, i det han på Facebook beskrev som «en mildt påvirket sinnsstemning».

— Juryens nei-svar overkjøres av dommerne uten forvarsel og til kraftig protest både fra fornærmede og tiltalte, bekjentgjorde den profilerte forsvarsadvokaten.

Overfor BT utdypet Elden torsdag kveld:

— Juryen fulgte instruksjonene som lagmannsretten ga. Lagmannen sa tydelig at juryen hadde to valg: legemsbeskadigelse eller drap. Så tar juryen sitt valg, i tråd med instruksjonen. Da er det underlig at fagdommerne setter kjennelsen til side. Det er underlig i en situasjon der man later som at folket ved juryen som skal ha avgjørelsen, sa Elden.

Og videre:

— Det var en ren bevisvurdering om hvordan tiltalte tenkte. Det er ikke et spørsmål hvor en fagdommer er mer kvalifisert enn jurymedlemmer. Det krever ingen juridisk utdannelse for å foreta en slik vurdering. Hvis dommerne hadde signalisert at de hadde en sterk oppfatning tidlig i prosessen, kunne det vært forståelig. Men lagmannen holdt spørsmålet åpent i rettsbelæringen.

Ny sak uten jury

Aktor i drapssaken, statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes, kommenterte saken slik overfor BT torsdag:

— Juryen svarte nei på spørsmålet om tiltalte forsettlig drepte broren sin. De tre juridiske fagdommerne mente enstemmig at det var klart at juryens svar var feil, og satte juryens kjennelse til side. Ettersom jeg i min prosedyre ba juryen om å svare ja på spørsmålet om straffskyld, mener jeg i forlengelsen av det at det er riktig at saken nå skal behandles på nytt.

Saken vil nå gå til ny behandling i lagmannsretten. Denne gangen vil retten bli satt uten jury, med tre fagdommere og fire lekdommere - såkalt meddomsrett.