Biskop Hagesæther har de triste kvinneskjebnene ganske tett innpå livet der han holder til langt ut i Strandgaten. Med kontor rett overfor Nykirken og med utsikt ned mot havneområdet kan han iaktta «skjøgene», som det heter i Bibelen.

Glad for varmestuen – Situasjonen for de prostituerte er dobbelt uverdig. For det første vil ikke Gud at noen skal leve slik, og for det andre ligger ansvaret på dem som bruker dem, organiserer denne selsomme trafikken og utnytter dem grovt. Det bygger seg opp et sinne i meg når jeg ser hvordan et slikt system fungerer, sier han med sin milde stemme.

Samtidig vil han at Kirken skal holde en vernende hånd over de ulykkelige. Hagesæther vil også være biskop for horene. Eller for å bruke hans egne ord:

– Kirken skal være en kirke også for dem. Derfor er jeg glad for at vi har en varmestue for de prostituerte, der de kan tas hånd om før de begir seg ut igjen til sine «forretninger».

Biskopen har ikke noe godt svar på hvordan man skal få bukt med denne type menneskesalg som ser ut til å være en av de merkbare «vekstnæringene» i bybildet. Men han mener i hvert fall at storsamfunnet er for tafatt, og svaret er et spontant og bestemt «ja» når vi spør om han ønsker å kriminalisere horekundene.

– Må ikke isolere oss Ole D. Hagesæther har i løpet av få år stått frem som en av de mest «politiserende» biskopene, med et sterkt engasjement i mange kontroversielle saker som tilsynelatende sprenger de teologiske rammer. Han har demonstrert mot Irak-krigen, mot forurensende gasskraftverk – og for ikke så lenge siden slo han et slag for å bygge lyntog.

– Jeg er verken politiker eller miljøaktivist. Men jeg har profilert meg som en av de biskoper som er tydeligst i miljøspørsmål, og det håper jeg for all del at jeg kan fortsette med! utbryter han og nevner at Bjørgvin er «miljøbispedømmet». Hagesæther har sågar skaffet seg en egen medarbeider på kontoret som tar seg spesielt av miljøengasjementet.

– Det veier tungt når en biskop står frem i den dagsaktuelle politiske strid. Har du ikke motforestillinger?

– Jeg ser problemet. Derfor er jeg gjerrig med å låne bort navnet mitt. Jeg er forsiktig med å stå frem. Gunnar Stålsett for eksempel var mye mer aktiv i denne type saker. Men som Kirkens menn må vi unngå å isolere oss i en åndelig getto. Som biskoper kan vi ikke tillate oss å være så opptatt av det åndelige at vi unnlater å ta aktivt del i samfunnsdebatten. Menneskene rundt oss må ta sine egne valg, men de kan ha godt av å få litt hjelp.

Biskopens nye kjørevaner Klimadebatten, CO2-utslippene og økende forurensning ellers ligger biskopen tungt på hjertet. Han vil ikke innlede noe felttog mot privatbilismen, men ønsker seg flere typer biler som er gjerrig med drivstoffet. Selv har han begynt med såkalt «kameratkjøring», der han ikke lenger sitter alene i bilen til og fra jobb, han har kastet vekk piggdekkene og skaffet seg en mer miljøvennlig kjøredoning. Alt hjelper.

– Men jeg ønsker ikke å sette noen i skammekroken om de tar fly og reiser på ferie til utlandet en gang eller to i året.

Akkurat nå er det ikke minst gasskraftdebatten som får mye oppmerksomhet. Miljøorganisasjonene var lei seg da biskopen for litt siden erklærte seg villig til å gi Mongstad-kraftverket en sjanse.

– Jeg har ikke snudd, men sier fortsatt nei til å satse på forurensende gasskraftverk. Jeg velger likevel å tro på løftene fra de ansvarlige for Mongstad-utbyggingen når de forsikrer at full rensing skal være på plass i 2014. Slik klimasituasjonen har endret seg, vil det bli et ramaskrik hvis dette løftet blir brutt.

– En vismann har sagt at politikk er for alvorlig til å overlates politikerne?

– Vi har ingen andre. Men jeg har ingen sans for populistiske løsninger, sier han uten å angi noen nærmere adresse.

Liker ikke pruting Biskopen er tilbake fra en ferieuke i Marokko. Der fikk han et nytt syn på pruting. Hagesæther synes det er en vederstyggelighet at velstående nordmenn slår seg for brystet i glede over å prute ned prisen på en duk som en fattig kone forsøker å selge etter å ha hatt mye strev med å sy den.

– Vi bør holde oss for god til slikt, sier han.

Fred Ivar Utsi klemetsen