I Barnas katedral, fremfor øynene på en fullsatt kirke julaften, med julepyntede og forventningsfulle unger i benkeradene var det kanskje noen som kvapp da Bjørgvin-bispen så direkte talte om kvinnene som trafikkerer strøket utenfor.

Biskop Hagesæther gjengir selv til BT ordene barna fikk høre julaften.

Om de prostituerte sa biskopen:

— De er så fattige og har det så vanskelig at de ikke vet annen råd enn å selge sex. Hvis dere ikke vet hva det betyr, så spør når dere kommer hjem. Det er et leit ord, men jeg har ikke tid til å forklare det nå.

- Friskt, men fint

— Det var friskt gjort. Litt overraskende, men på en måte fint, sier Siri Sjursen som overvar julegudstjenesten i Nykirken.

Familien hennes registrerte at et ektepar forlot kirken. Selv observerte hun ikke noen negative reaksjoner på den direkte ordbruken.

Det har heller ikke Hagesæther fått:

— Jeg sto ved utgangen og ønsket god jul. Ikke en hadde noe negativt å si om prekenen. Derimot var det mange som fortalte at de hadde tydd til lommetørkleet. De hadde opplevd at budskapet nådde dem.

Roser som julesymbol

Roser var et stikkord for Hagesæthers julegudstjeneste. På forhånd var barna bedt om å bringe med en rose til kirken.

Biskopen valgte å forrette i Nykirken julaften fordi 2003 er barneår i Bjørgvin bispedømme, og Nykirken er gjort til Barnas katedral.

Hagesæther prekte om verdens vakreste rose - Jesusbarnet.

— Jeg snakket om rosen som et symbol på Guds gave til oss og om vår takknemlighet. H.C. Andersen har gjort rosen til et symbol for julebudskapet, forteller Hagesæther.

Tre av barnas roser ble lagt i døpefonten, som i Nykirken bæres av nedsenkbar engel. Resten av de nesten 50 rosene smykket julekrybben.

— Så snakket jeg om de som ikke fikk ta del i julefesten, de vanskeligstilte som trafikkerer strøket rundt Nykirken. Det er med dem som med oss, at de gjør ting de ikke skulle. Som oss trenger de tilgivelse, sa jeg.

La roser utenfor

Biskopen lovet så menigheten å legge noen av rosene på muren rundt Nykirken, som en gave til kvinnene.

— Var du ikke redd for å provosere foreldrene ved å snakke så direkte om sex i kirken julaften?

— Det tenkte jeg ikke på, sier Hagesæther og legger til at han var mer opptatt av å unngå formuleringer som kunne virke fordømmende.

Da julegudstjenesten var omme og kirkeklokkene kimte julefreden inn, tok Hagesæther som lovet med seg tre roser og la dem utenfor kirken.

I går kveld, 48 timer senere, lå det fortsatt en rose utenfor Nykirken. En julehilsen fra biskopen i Bjørgvin.

JULEHILSEN: To dager etter biskopens julepreken lå det fortsatt en enslig rose igjen utenfor Nykirken.<p/>ØRJAN DEISZ (foto)