— I sommer har over 90 prosent av bilene våre vært utleid til enhver tid. I fjor var gjennomsnittet 80 prosent. Det til tross for at vi har flere biler i år. Vi har vært fullbooket hele august og to uker inn i september, sier daglig leder i Frydenbø National Bilutleie, Oliver Roost.

Måtte kjøpe 16 nye biler

Bergen Airport Flesland er den av Avinor sine flyplasser som har hatt størst passasjervekst i år. Før sommeren startet 13 nye utenlandsruter opp. Dette har bidratt sterkt til veksten for bilutleiefirmaene, ifølge lufthavnsjef, Dag J. Aksnes.

— Utenlandstrafikken har vokst med 20 prosent, og innlandstrafikken har økt med ti. Det er langt over hva vi har budsjettert med, og dette vil bilutleieselskapene nyte godt av. Flybussen og taxiselskapene også, sier Aksnes.

Hittil i år har Frydenbø kjøpt 16 ekstra biler for å møte etterspørselen. I sommer har de hatt til sammen 50 biler stående klare til forretningsfolk og turister som ankommer flyplassen. De har også måttet overføre biler fra utleiekontoret på Minde.

Hittil i år kan Frydenbø Bilutleie notere en vekst i driftsinntekter på 40 prosent. Omsetningen var 5,1 millioner kroner i fjor, mens 7,2 millioner er omsetningen pr. i dag.

— Bergen Reiselivslag har gjort en kjempejobb med å skaffe turister fra Europa til Bergen. Det profitterer vi på. Mer enn halvparten av veksten vår skyldes trafikkveksten på Flesland, sier Roost.

Presset fortsetter i oktober

— Det er flere uker vi har måttet stoppe med å ta imot reservasjoner. Vi har vært fullbooket i åtte uker i sommer. Det er ingen som har kunnet spå denne økningen, forteller daglig leder i Europcar, Kari Wie Larsen.

De er allerede i gang med å forberede neste sommers turistrush.

— Europcar har en flytende bilpark, det vil si at vi flytter på bilene vi har rundt i landet etter behov. I forhold til i fjor sommer har vi økt bilparken vår med 18 prosent. Vi er nødt til å ta hensyn til økningen i antall ruteavganger, sier Wie Larsen.

Juni og august har tradisjonelt vært de mest hektiske månedene for Avis på Flesland. I år var det stor pågang også i juli, og presset fortsetter.

Venter ingen nye aktører

— Det var litt rolig i høsteferien i forrige uke, men denne uken har det virkelig tatt seg opp igjen, sier daglig leder i Avis på Flesland, Hilde Søvik.

August er den heteste måneden også for Hertz.

— Vi hadde vel ventet en trafikkøkning alle sammen, men ikke så stor, forteller daglig leder Stina Hansen.

Hun tviler på at økningen i etterspørsel vil føre til at flere utleiefirmaer vil etablere seg på Flesland. Pågangen ellers i året er ikke stor nok til at det er levelig, mener hun.