— I slike saker er man sin egen lykkes smed. Jeg var et enmanns borgervern og følte meg alene mot de kriminelle, assistert av mine mindreårige barn, sier Oddvar Skjæveland.

Han er en av flere hundre BT-lesere som har meldt inn sine historier - positive og negative - om hva som skjedde da de kontaktet politiet.

En lørdag morgen for noen år siden oppdaget Skjæveland at bilen hans var stjålet fra garasjen på Kronstad.

— Det var synd, for vi skulle reise på ferie dagen etter, sier han.

Tyven hadde vært inne i huset

Det var en relativt ny bil som var stjålet, og for å starte slike biler må man ha nøkkel. Det viste seg at tyven hadde vært inne i huset og stjålet bilnøkkelen.

— Jeg ringte politiet og fikk beskjed av en hyggelig politimann om å komme ned på stasjonen for å anmelde forholdet, forteller han.

Sammen med to av barna syklet han til sentrum og politihuset for å levere anmeldelsen.

På vei hjemover gjorde de imidlertid en overraskende oppdagelse: Bilen sto parkert under motorveibroen på Nygårdstangen.

Fant bilen parkert i Sentrum

Skjæveland ringte straks til politiet, men fikk beskjed om at de ikke kunne komme, de hadde vaktoppdrag og kunne heller ikke foreta seg noe annet.

— Det ubehagelige er jo følelsen man sitter igjen med om å være alene mot de kriminelle, sier han.

Artikkelen fortsetter under tipsskjemaet.

Skjævelands sønn på 14 år syklet hjem for å hente reservenøkkelen. Selv utstyrte han seg med en planke som våpen mens han ventet.

Tyven dukket ikke opp, og familien kunne kjøre bilen hjem til garasjen.

— Men en tyv hadde altså bilnøkkelen, så vi spikret igjen garasjen og laget vårt eget alarmsystem med alarm fra Biltema og snorer med blikkbokser, forteller familiefaren.

14 dager senere kom det et brev fra politiet om at saken var henlagt.

Saken henlagt, igjen

Men noen måneder senere ble han kontaktet av politiet.

De hadde funnet bilnøkkelen hos en gammel kjenning av politiet. Fint, da var jo saken oppklart, tenkte jeg, og vedkommende ville få sin straff, sier han.

To uker etter telefonsamtalen fikk han nytt brev om at saken igjen var henlagt etter bevisets stilling.

— Saken var henlagt hele tiden. Den blir ikke gjenopptatt på grunn av et funn av en nøkkel. Det er mulig han har fått et brev om dette av tekniske årsaker, for å få heleriet inn i saken, sier jourhavende Helge Vigerust ved Hordaland politidistrikt.

Skjæveland regner med at gjerningsmannen hadde flere saker på seg, og at biltyveriet ikke hadde noen betydning på dommen hans.

Politiadvokat Helge Vigerust bekrefter dette.

Domfelt for flere forhold

— Dette er en gjenganger som er domfelt for flere forhold. Vi hadde et stort sakskompleks mot ham, sier Vigerust.

I slike saker vurderer politiet om de skal ta ut tiltale for alle forholdene eller bare de viktigste.

— Vi legger til side de mindre forholdene fordi dette tar tid i retten. Vi vil ikke få betalt for arbeidet i vesentlig høyere straff. Heleri av en bilnøkkel er et slikt tilfelle, og det er det som har skjedd her, sier Vigerust.

Dette tilfellet er en prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, ifølge politiet.

Skjæveland sitter igjen med en følelse av at politiet bruker mye tid på rapporteringer og annet administrativt arbeid, og ikke feltarbeid.

— Jeg vet ikke hva alternativet i denne saken skulle vært, men opplevelsen min er likevel at jeg må være alene i slike situasjoner, avslutter han.

ALENE: - I slike saker en man sin egen lykkes smed. Jeg var et enmanns borgervern og følte meg alene mot de kriminelle, assistert av mine mindreårige barn, sier Oddvar Skjæveland.
PRIVAT