LENA VERMEDAL

Os har lenge vært kjent for priskrig på bensin. At Stord kommer som en god nummer to i Bergens Tidendes enkle prisundersøkelse, overrasker kanskje flere.

På Uno X på Os gikk en liter 95 oktan blyfri bensin unna for kr 9,19 i går. På den ubetjente Smart-stasjonen på Stord, fikk Oddvar Solheim tanke til kr 9,28.

— Jeg er overrasket over at prisen er så lav. I går var den 9,48 i Haugesund. Det pleier jo være dyrere i distriktet, sier Solheim.

Banner og fyller for femti

Langt dyrere var det på Shellstasjonen på Slettebakken i Bergen i går. Der kostet bensinen kr 10,33 literen. En pris som fikk enkelte kunder til å steile.

— Ja, de fleste blir forbanna. Mange ser ikke på prisen på pumpen før de fyller. Andre fyller kun for femti kroner, sier Kim Gundersen som var på jobb på Shellstasjonen på Slettebakken i går.

Folk som kjører forbi Os om dagen kan derimot fryde seg.

— Bergensere som er innom sier det er en hel krone å spare i forhold til å fylle i Bergen nå, sier Kristin Røykenes ved Uno X på Os.

Automatstasjonen presser prisen så det merkes hos konkurrentene. Statoil på Os tilbyr 95 oktan blyfri til kr 9,39 pr. liter - en krone og ti øre under listepris.

— Vi må be om tillatelse fra Statoil til å gå så langt ned i pris. Får vi ikke godkjenning må vi selge til listepris, men det har vi ikke råd til. Kundene gir klart og tydelig beskjed dersom vi ligger en krone over naboen, forteller Siri Ludvigsen på Statoil-stasjonen på Os.

Priskrigen kan bråstoppe

Rekordhøy oljepris, lite bensin på lager, ustabile forhold i Midtøsten og økende oljekonsum i Kina kan imidlertid sette en brå stopper for de lokale priskrigene.

Flere analytikere spår en høy bensinpris i tiden som kommer.

— De internasjonale produktprisene er høye om dagen. Bensin har en veiledende pris på kr 10,40. Jeg våger i alle fall ikke å spå en prisnedgang med det første, sier informasjonssjef i Statoil, Morten Henriksrud til Bergens Tidende.

Han vil likevel minne om sommeren 2000.

— I juni 2000 var bensinprisen 11,22. Så det er ikke så gale som vi skal ha det til - ennå.

PRISOVERSIKT:

Priser da BT undersøkte i går:

Uno X,Os: 9,19.

Smart, Stord: 9,28.

Statoil, Os: 9,39.

Hydro Texaco, Heiane/Stord: 9,43.

Esso, Leirvik/Stord: 9,46.

Statoil, Leirvik/Stord: 9,46.

Smart, Kokstad: 9,69.

Esso, Loddefjord: 9,76.

Esso, Førde: 9,89.

Hydro Texaco, Indre Arna: 9,95.

Shell, Nesttun: 10,06.

Esso, Fyllingsdalen: 10,13.

Esso, Vossevangen: 10,28.

Shell, Slettebakken: 10,33.

Esso, Søreide: 10,34.

Esso, Tysnes: 10,48.

Statoil, Sogndal: 10,68.

FULL TANK, JA: - Det er helt topp, men også veldig overraskende at det er billigere på Stord enn i Bergen, sier Geir Olav Fosse. I går tanket han bensin til 9,28 kroner literen på Smart-stasjonen på Stord. FOTO: LENA VERMEDAL