• Brrr, har du oljeovner? - Jeg hadde to forrige uke, men de er solgt ... Januarsalg er et fremmedord hos Johnny på Brukthuset. Her strømmer folk på hele året - for å kjøpe billig.

En fargerik tøypapegøye plystrer velkommen på sydlandsk vis idet vi går inn døren. Det svære, lyse lokalet innenfor er fylt til randen av ... ja, av alt. Fra kinasjakk til skøyter og vaffeljern og vaser. Alt brukt, mer eller mindre pent. Og prisene kan faktisk diskuteres.

Høy prutefaktor

— Hun der var så god til å prute at jeg håper hun ikke kommer igjen, spøker Johnny Hammersland og hjelper en dame ut i bilen med varene. Kommode, vedkurv, blomsteroppheng og litt småtterier.

— Jeg skulle egentlig ha tekanne, men det hadde de ikke. Jeg fant mye annet fint, ler Vibeke Rød Kjøde. Totalsummen vil hun ikke ut med. Vel var det billig, men tenk om mannen leser shoppingnytt i avisen. Hjelp.

En vandring i bruktverden blir rene skattejakten dersom du har god tid og en dose tålmodighet.

— Man oppdager nye ting hele tiden ... Som det speilet der, for eksempel. Oj, det var fint, sier Vibeke oppstemt.

Går hun på salg også, eller holder hun seg til bruktbutikkene?

— Eh, det blir nok litt av begge deler. Man er da dame.

Mange kjører rett forbi

Brukthuset i Johannes Bruns gate har eksistert i åtte år. Mange har sikkert sett skiltet øverst på veggen over gaten fra Høyskolen.

— Vi ligger litt bortgjemt, så det er ikke alle som vet om oss, sier Johnny. Før jul skrudde han musikk på for full guffe så det ljomet ned i veien.

— Det kom en del nye kunder da, ja. De ble så nysgjerrige på musikken at de bare måtte stikke innom, smiler han. Men så fikk han klager fra eksamenslesende studenter. Da skrudde han anlegget av.

Kunderegisteret er bredt. Her kommer alt fra ferske etablerere, studenter, eldre, nyskilte, folk som lager film og teater og trenger rekvisita - og de nysgjerrige. Noen trenger seng og kjøleskap, andre trenger 60-tallsstol eller Ludvig-sekk eller skrivemaskin eller et par solbriller.

— Dersom folk spør etter noe spesielt, finner vi det meste. Men hvis de bare kikker litt, blir de nesten blind fordi det er så mange ting, sier Johnny.

Det meste han får inn, kommer fra dødsbo. Etter en måneds tid eller to er det solgt igjen.

Papegøye-alarm

Så var det den papegøyen i døren. Hva koster den?

— Den er det eneste som ikke er til salgs, ler Johnny. Papegøyen kjøpte han på en ferie, og den plystrer hver gang noen går inn eller ut av butikken.

— Jeg bruker den som alarm.

Johnny har drevet bruktbutikk i seks år. Brukthuset styrer han stort sett alene, men noen ganger trår faren støttende til.

System i kaoset

Syskrin, sakser, kofferter og sparebøsser. Svære skjenker og stuebord. Bittesmå gipsfigurer og tefat. Johnny vet hvor han finner alt.

— Vi selger en del strykejern for tiden, til folk som skal preparere skiene sine.

For et år siden laget han egen bokavdeling i andre etasje. Den er blitt populær, bøkene går for rundt tjue kroner. Vi følger den gamle vindeltrappen opp og finner «Røtter», spansk lommeparlør, Ibsen, lovsamlinger ...

Mange antikvitetshandlere handler også hos Johnny.

— De som har litt mer greie på det, selger tingene mye dyrere. Det er ikke så god bisniss dette her, sier Johnny og stikker hendene godt ned i lommen på kjeledressen.

— Du må ha en god porsjon idealisme for å holde på.

Den kjøper vi.

FRA POKALER TIL KOFFERTER: Johnny Hammersland trives godt både bak og foran disken i Brukthuset. Det er knapt den ting han ikke kan grave frem dersom du vet hva du vil ha.
Foto: Roar Christiansen