I dag la Hordaland fylkeskommune frem budsjettet for 2010. Fra neste år øker prisene på reiser med buss og båt med 2,5 prosent, det vil si at du må betale 25 kroner for bussbilletten i byen. Dette er andre år på rad at prisen stiger med en krone.

— Dette er lavere enn pris- og lønnsvekst, så reelt sett er det egentlig en nedgang, sier fylkesordfører Torill Selsvold-Nyborg.

- Blir det enda en økning neste år?

— Det håper jeg ikke. Vi som styrer i fylket har vilje til å redusere prisene, og håper å holde prisen på 25 kroner en stund.

Pendlerne vinner

Mens byfolket må ut med en krone ekstra, er det pendlerne fra omegnskommunene som er årets budsjettvinnere. Prisene for reiser mellom Bergen og omland blir nemlig kuttet med en takstsone.

Dermed blir det også minstetakst for reiser mellom Straume og Kleppestø til Bergen. Prisene kuttes med 22 prosent fra 32 til 25 kroner. Fra Knarvik, Frekhaug og Osøyro kuttes prisene med 15 prosent. Den nye prisen fra Knarvik og Frekhaug blir 33 kroner, mens billetten fra Osøyra reduseres fra 47 til 40 kroner.

— Dette gir ringvirkninger for resten av Hordaland, og det blir billigere for alle å reise. De største vinnerne er pendlerne, som vil spare inn en månedsreise, sier Selsvold-Nyborg.

Håper på miljøgevinst

Med dette ønsker Fylkestinget å gjøre det lettere å velge kollektivt fremfor privatbilen på vei til jobben. Håper er at dette skal gi miljøgevinst.

— Dette er et godt tilbud for dem som reiser i rushtiden. Vi håper at folk vil sette bilen ifra seg på innpassparkering, og ta bussen til byen.

Prisen på ungdomskort forblir uendret på kroner 295.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Eksempler for prisendringer:

Fra Til Pris i dag Pris fra nyttår Endring
Knarvik/Frekhaug Bergen sentrum 39 33 -15%
Kleppestø Bergen sentrum 32 25 -22%
Straume Bergen sentrum 32 25 -22%
Osøyro Bergen sentrum 47 40 -15%
         
MÅNEDSKORT     Pris fra nyttår  
Knarvik/Frekhaug Bergen sentrum 780 740 -5%
Kleppestø Bergen sentrum 720 640 -11%
Straume Bergen sentrum 720 640 -11%
Osøyro Bergen sentrum 880 800 -9%
Osøyro Nesttun 720 640 -11%

— Hva med Knarvik?

  • Det positive i forslaget er enhetstakst fra Straume og Kleppestø. Men jeg kan ikke forstå hvorfor ikke Knarvik kan få det samme. Det er ikke lenger fra Knarvik til bygrensen enn det er fra Kleppestø og Straume, sier Joril Christensen, fylkesutvalgsmedlem i Arbeiderpartiet.

Hun er også kritisk til prisøkningen på enkeltbilletter.

– Vi er skeptisk til en slik økning og kommer trolig til å stemme imot den. Nå vil vi regne på hvor mye det vil koste med enhetstakst til Knarvik, så får vi prøve å overbevise flertallet. Vi har en stor utfordring med å få folk i Nordhordland til å reise kollektivt, sier hun.

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil ha Frekhaug og Osøyro med i enhetstakstordningen.

– Det må vi komme tilbake til, sier Christensen.

Hva mener du om prisendringene?