RANDI KVINGE randi.kvinge@bt.no

— Det er sent på høsten og like før sommerferien begynner at foreldrene tar barna sine ut av skolen. Dette er et økende problem, sier oppvekstsjef i Åsane bydel, Brita Instebø.

Bør skjerpes inn - Selv om foreldrene har ansvaret for å følge opp skolearbeidet til barna når de er på ferie, er det varierende hvor mye lekser som blir gjort. Barna mister en del av undervisningen, og faller utenfor det sosiale på skolen. Dessuten er det generelt uheldig for gruppe- og klasseromsundervisningen at det mangler elever. For elever som trenger ekstraundervisning, kan det få store konsekvenser dersom de er mye borte, sier Instebø.

Hun mener skolene bør skjerpe inn tillatelser til ekstraferier.

Selv om problemet blir tatt opp på foreldremøte tidlig i skoleåret, og det blir sendt rundt informasjonsskriv, er det stadig flere som reiser.

— Når det blir gitt permisjoner, gir vi skriftlig tilbakemelding der vi ber foreldrene velge å legge ferien sin i skoleferien neste gang, sier Instebø.

Samfunnsendringer Rektor ved Paradis skole, Per Moland, har også merket tendensen til økende fravær på grunn av billige sydenturer, men han mener problemet er mer sammensatt.

— Slik samfunnet er i dag, er det ikke alle som har fri samtidig med skoleferien. Foreldrene er gjerne nødt til å ta ut ferie på andre tidspunkt, sier han.

Han tror også splittede familieforhold øker behovet for mer ferie.

— Dette gjør at vi må være mer fleksible. Det overordnede målet for oss, er at barna har det best mulig, sier Moland.

Problem for eleven Oppvekstsjef i Bergenhus bydel, Erik Hatlem, mener utvidede ferier kan bli et problem for eleven.

— Skoleåret er svært konsentrert. Statistisk sett er barna borte fra skolen på grunn av sykdom flere dager i løpet av året. Derfor bør de ikke gå glipp av ytterligere undervisning, sier han.

Han mener også det er viktig at eleven er på skolen på grunn av det sosiale.

Kofferten pakket Kofferter med T-skjorter, shortser og badetøy er allerede pakket. Lørdag reiser familien Ole-Bjørn Liseth, Reni Paulsen og datteren Trine (11) til Kreta. To uker før skoleåret er slutt.

Helt siden november har familien planlagt ferien sin. For en måned siden søkte Reni Paulsen om permisjon for datteren som er elev ved Haukedal skole. Reni synes det er helt topp at foresatte kan ta barna ut av skolen inntil to uker i skoleåret.

— For oss var dette den eneste tiden på året det var mulig å reise sammen på ferie. Dersom vi hadde valgt selv, ville vi reist i skoleferien, sier Ole-Bjørn Liseth.

Reni arbeider i barnehage, og får ikke ta ut ferie samtidig som datteren. Dette er første gangen samboerparet tar Trine ut av skolen.

— Vi er svært bevisste på at Trine må ta igjen tapt skolearbeid når hun kommer tilbake fra ferie. Da må hun lese bøker og trene på gangetabellen. Men når vi er på Kreta, skal vi bare kose oss. Hun kommer ikke til å gå glipp av så mye undervisning de siste ukene likevel, sier Ole-Bjørn.

Han tror turen kommer til å bli lærerik for Trine.

— Det er viktig at hun får se andre kulturer, og hun kommer til å få gode minner. Dessuten får hun sjanse til å prøve ut engelsken sin, sier Reni Paulsen.

Liberalt syn Oppvekstsjef i Fyllingsdalen, Elisabeth Eggum, mener det viktigste er at foreldrene tilbringer tid sammen med barna sine. Derfor oppfordrer hun skolene til å være liberale med å gi permisjoner.

— Det er stort sett ryddige forhold når foreldrene ber om ekstra fri til ferier. Likevel kan det være enkelte tidspunkt som kan være uheldige. Spesielt gjelder det når eleven skal ha tentamen og viktige prøver, sier Eggum.

Berikende Stadig flere ungdommer velger å reise til eksotiske steder for å studere. Oppvekstsjef i Arna bydel, Atle Fasteland, mener det er viktig at barna får oppleve verden i tidlig alder.

— Å reise på opplevelsesferier kan være et supplement til undervisningen. Barna kan ha like stort utbytte av å oppleve noe positivt sammen med foreldrene sine som å være på skolen, sier Fasteland.

Les også: Har rett til to uker fri

PÅ SYDENTUR: Reni Paulsen, Trine Paulsen (11) og Ole-Bjørn Liseth har planlagt ferien sin i mange måneder. Lørdag reiser de til Kreta. (FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN)