JO MOEN BREDEVEIEN

De siste dagene har beboere på Fantoft fortalt i Bergens Tidende hvordan det er å dele bopel med veggdyr og kakerlakker, om slitne leiligheter og det de oppfatter som dårlig service.

Blokkene på Fantoft er gamle, og ligger langt utenfor sentrum. Man er avhengig av buss for å komme til studiestedet sitt. Men det er billig å bo på Fantoft. Studentene betaler mellom 1800 og 2800 kroner.

— Vi trives godt her, og synes leien er helt perfekt. Men det er klart - skadedyr er ingen hyggelig nabo, sier HanneLore Cuypers, som leier en toromsleilighet for 2.775 kroner inkludert strøm.

Johannes Husebø har ikke merket noe til kakerlakker eller andre småkryp på Fantoft. Han bor i en hybel på cirka 20 kvadratmeter. Leien på 2.015 kroner klager han ikke på.

— Jeg kommer ikke til å bo her ute for alltid, men trives godt, sier Husebø.

Bedre og dyrere

Blant SiBs mest attraktive eiendommer bygården i Sverres gate, midt i Bergen sentrum. Her tilbyr SiB hybelleiligheter og leiligheter med ett eller to rom. De største leilighetene er cirka 30 kvadrat.

Hyblene sto innflyttingsklare i 2002. Standarden er høy. Det samme kan man si om prisen. Boenhetene leies ut for mellom 3.500 og 6.100 kroner per måned.

— Leilighetene her er fine, men prisen er altfor høy, sier Marie Strand.

Vi møter Strand midt i et flyttelass. Hun flytter ut av sin leilighet på 27 kvadrat, som hun har betalt 4.790 kroner for, eksklusive strøm.

— Mitt inntrykk er at SiB driver butikk med inntjeningsformål snarere enn å yte oss studenter velferd, sier Strand, som har vært tillitsmann for leietakerne i Sverres gate og har hørt mye klaging over leieprisene.

— Jeg har bodd i Trondheim, og leid av studentsamskipnaden der. Jeg synes vi ble hørt og respektert som kunder i en helt annen grad der, sier Strand.

Men alt er ikke like ille. Strand forteller at samarbeidet med SiB har bedret seg under det siste året, og at en del av de mangler som beboerne har påpekt har blitt utbedret.

MODERNE TRANSPORT : Heisen i SiBs anlegg i Sverres gate er moderne - en automatstemme opplyser beboerne om hvilken etasje de befinner seg i.

SLITEN FASADE: I høyblokkene på Fantoft bor du ikke hvis det er luksus du er ute etter. Men det er billig å bo her.

MODERNE OG DYRT: SiBs bygård i Sverres gate i Bergen sentrum er moderne, lys og eksklusiv. Leieprisen er deretter - for 27 kvadratmeter må man ut med 4.790 kroner.

NOKSÅ LITEN, IKKE BILLIG: For de 27 kvadratmeterne i denne leiligheten i Sverres gate i Bergen sentrum må du betale nesten 5.000 kroner. Både pris og standard er høye.

SLITT TRANSPORT: Heisen på Fantoft bærer preg av å ha tjent som transportmiddel i mange år. Den frakter beboere som betaler lav leie for leiligheter som står i forhold til prisen.<p/>FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM
LITEN OG BILLIG: Hyblene på Fantoft gir ikke beboerne overflod av plass, og moderne er de ikke. Men du betaler heller ikke mer enn cirka 2.000 kroner for boenheten.<p/>FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM