— Vi har opplevd at folk kjøper feil type billett. Spesielt under perioden med mye snø og aking så vi at noen passasjerer ikke kjøpte de billettene de skulle ha, forteller direktør Trond Amland.

På alle Fløibanens stasjoner er det plassert selvbetjente automater hvor de reisende selv velger billettype. Billetten registreres i et avlesingssystem, men ingen kontrollerer at den reisende har kjøpt riktig billett.

De siste to ukene har den selvbetjente automaten ved Fløibanens nedre stasjon vært stengt i billettkontorets åpningstid. Dette er et av tiltakene for å få bukt med billettjuksingen.

Innfører billettkontroll

Direktøren er ikke sjokkert over at feilkjøp av billetter er en konsekvens av det nye billettsystemet.

— Vi var klar over at vi gikk over til et system som la mer ansvar over på publikum, sier Amland, som mener at problemet med feilkjøpte billetter er redusert etter at automaten på nedre stasjon ble stengt.

— I løpet av året kommer vi også til å innføre uannonserte billettkontroller på Fløibanen, forteller direktøren.

Ved Fjellveien stasjon står Kåre og Tatjana Jensen og forsøker å kjøpe billetter fra automaten. Vognfører Jimmy Schmincke må assistere, og ekteparet kommer seg om bord. De har tatt Fløibanen mange ganger, men har aldri tenkt på å jukse med billettene.

— Du kan ikke gjøre det, det blir feil, synes Tatjana Jensen.

— Det ligger ikke til vår tankegang bevisst å kjøpe feil billett. Dessverre vil det være noen som benytter seg av at det går an å jukse, sier ektemannen.

Lover enklere billettkjøp

Ekteparet Jensen er mer opptatt av at den selvbetjente automaten er vanskelig i bruk. Ønsker du for eksempel billetter til to voksne og ett barn må du først trykke inn og betale for de voksne og deretter for barnet.

— Vi har fått en del tilbakemeldinger på at det er vanskelig å betjene automatene, forteller Amland.

Også her er endringer i gjære.

— Færre knapper og enklere fremgangsmåte, lover direktøren.

Om en måneds tid er et enklere selvbetjeningssystem en realitet, anslår Amland.

ENDELIG OM BORD: Tatjana Jensen og Anton Rader kom seg omsider om bord på Fløibanen. - Betjeningen av billettautomatene skal forenkles, lover Fløibane-direktør Trond Amland.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL
RETT SKAL VÆRE RETT: Vognfører Jimmy Schmincke hjelper ekteparet Tatjana og Kåre Jensen med å få de riktige billettene ut av automaten. - Dessverre vil det være noen som jukser, tror Kåre Jensen.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL