Arrangøren har de siste dagene solgt billetter til rabatterte priser for å fylle Grieghallen. Mange av dem er blitt gitt videre til unge mennesker som ikke har råd til å betale inngangsprisen på mellom 1990 og 2990 kroner. BTs oversikt viser at hundrevis av billetter har gått ut til folk som ikke har betalt for dem selv.

Billettsalget til foredraget har gått mye tregere enn arrangørene forventet. Ved lanseringen i februar mente de at alt ville bli utsolgt i løpet av timer. Slik gikk det ikke. For tre uker siden fikk BT opplyst at bare 700 billetter var solgt. Siden har arrangørene ikke villet snakket om salgstall.

Restplasser til studenter

— Det er fortsatt billetter igjen. Men det ryker en del i dag, var alt arrangør Terje Marcussen i Tema Foredrag AS ville si i går.

Han frykter ikke glisne benkerader i Grieghallen.

— Alt tyder på at det blir tilnærmet full sal. Da har vi kapasitet på 2000 mennesker, sier Marcussen.

Han nevner ikke at størsteparten av billettene som ble fordelt i går, ble solgt til sterkt rabatterte priser til samarbeidspartnere.

I går inngikk Sparebanken Vest og Bergensavisen en avtale om en billettpakke til en verdi av 75.000 kroner. Banken opplyser til BT at billettene skal gis videre til studenter. Hvor mange billetter de får for pengene var uklart i går, men rundt 500 studenter står på venteliste.

I tillegg har Sparebanken Vest kjøpt 200 billetter for til sammen 200.000 kroner for noen uker siden. Det er under halvparten av ordinær pris. Også mange av disse kommer studenter til gode.

Sandviken-damene kommer

Visjon Vest, som deler ut allmennyttige gaver fra banken, har invitert ungdomspolitikere fra de åtte største partiene i Hordaland, studenter, medlemmer i studentparlamenter, folk fra Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen Stord/Haugesund og alle damene på elitelaget til Sandviken idrettslag. En mindre pott med billetter blir fordelt blant de ansatte i Sparebanken Vest.

Universitetet i Bergen har selv kjøpt 52 billetter til eks-presidentens foredrag, og fikk da ti billetter på kjøpet. Universitetets billetter blir fordelt mellom universitetsledelsen, de ulike fakultetene, Bergen Museum og Universitetsbiblioteket.

Høgskolen i Bergen har kun kjøpt to billetter, og derfra får høyskoledirektør Nils Mæhle og rektor Eli Bergsvik høre Clinton.

Hansa takket nei

Verken Hydro, Hansa eller Helse Bergen har kjøpt billetter til Clintons foredrag.

— Vi har ikke kjøpt inn billetter til våre medlemmer, sier informasjonsleder Kari Amble i Bergens Næringsråd. Men tre ansatte i rådet har fått invitasjon fra andre samarbeidspartnere.

Også Bergen kommune bidrar til å fylle setene. Kommunen har kjøpt 98 billetter, de aller fleste i dyreste kategori. Til sammen betaler kommunen 272.620 kroner for billettene. 34 av dem er gitt til utvalgte skoleelever, resten fordeles blant politikere og administrasjon.

Sist, men ikke minst: 20 lesere av BA og fem brukere av bt.no har vunnet gratisbilletter gjennom konkurranser. Et pr-byrå som var hyrt inn for å skape blest rundt arrangementet skal også ha delt ut billetter.

ISHAVSKATEDRALEN: - Dere har en nydelig kirke i en nydelig by, skrøt Bill Clinton etter en timelang spasertur i Tromsø og besøk i Ishavskatedralen. Godt omringet av årvåkne Secret Service-agenter, og med et stort pressekorps på slep, la USAs 42. president ut på byvandring i Tromsø mandag formiddag. FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/SCANPIX
Bjørnbakk, Jan-Morten