Maskert og væpnet med pistol skal mannen ha ranet til seg en bil på en bensinstasjon i Sandviken. Nå er saken mot ham henlagt.

— Saken er henlagt på grunn av manglende straffettslig tilregnelighet hos siktede, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Fikk dieselslangen i hodet

Det var 14. august i år at et ektepar fra Åsane ble overrumplet av en væpnet mannen mens de fylte diesel på Uno X-stasjonen i Sandviken.

— Jeg sto og så på displayet på pumpen. Plutselig hører jeg hyl fra bilen, fortalte Åsane-mannen til BT dagen etter dramaet.

I bilen satt konen.

— Han stjeler bilen, han stjeler bilen, ropte hun. Jeg sprang rundt og rev opp døren. Da jeg fikk se pistolen i ansiktet, forteller mannen.

Tyven stakk av med bilen, mens dieselpumpen fortsatt satt i.

— Slangen røk og traff min kone i hodet. Og så sto vi igjen i t-skjorten begge to. Alt var over på ti sekunder. Det var uvirkelig. Jeg tenkte «hva i helvete var det som skjedde nå?», sa mannen.

Krasjet etter biljakt

Bilkapreren kjørte avgårde, og ble senere observert på E16 i retning Voss. Politiet tok opp jakten, men holdt seg på avstand for ikke å fremprovosere en ulykke. Ferden endte likevel med en frontkollisjon, mellom Bolstad og Evanger. Biltyven stakk av, men ble innhentet og pågrepet i terrenget.

Etter pågripelsen ble han innlagt på psykiatrisk klinikk i Sandviken. En drøy uke siden rømte han derfra, men ble raskt pågrepet og fraktet tilbake.

Sendt ut av landet

Det er rapporter nettopp fra pykiatrisk klinikk som ligger til grunn når politiet nå har henlagt saken mot ham.

— Det er ikke foretatt en formell judisiell observasjon, sier Onarheim.

- Er ikke det vanlig i såpass alvorlige saker?

— Det kommer an på hvor godt grunnlagsmaterialet en har i utgangspunktet. Her hadde vi grundige opplysninger om siktedes tilstand fra Sandviken sykehus, sier Onarheim.

Han opplyser at mannen oppholdt seg ulovlig i landet, og at han nå er uttransportert.

— Han var ikke på frifot før han ble sendt ut, sier politiadvokaten.

Klaget på henleggelsen

Åsane-mannen som ble offer for bilkapringen er kritisk til henleggelsen.

— Det overrasker meg at man henlegger en sak med en kjent gjerningsmann, og jeg har påklaget henleggelsen. Da han rømte, gikk sykehuset ut og sa at han ikke var ansett som farlig. Da betviler jeg hva slags vurderinger de har gjort, og om det kan holde som grunnlag for å henlegge saken, sier han.

Ekteparet hadde sett frem til å få saken opp for retten.

— Da ville saken blitt avsluttet på en ordenlig måte. Ting har begynt å normalisere seg. Men det har ikke vært helt enkelt. Det var en fryktelig skremmende opplevelse, det er ikke hver dag du får et våpen rettet opp i ansiktet, sier Åsane-mannen.

Han er lettet over å høre at mannen er sendt ut av landet.

— Det gjør at saken kan ha fått en avslutning som vi kan leve med. Dette var vi ukjent med da vi sendte inn klagen på henleggelsen, sier han.

ØDELAGT: Denne dieselpumpen ble skadet i bilkapringen på Uno-X i Sandviken. «Velkommen, tanking pågår», sto det fortsatt på den lille skjermen sent samme kveld.
Remi Presttun