— Jeg kom kjørende fra Øvre Årdal på vei nedover mot Årdalstangen. Rett etter at jeg hadde kjørt gjennom tunnelen så jeg en stein som kom nedover mot veien, Jeg stoppet og kikket oppover fjellsiden, og da så at det kom flere store steiner nedover. Jeg kastet bilen i revers, kikket bakover og rygget det jeg kunne bakover mot tunnelen, forteller Øivind Oskarsen til bt.no.

Kampestein spratt over bilen

I det Oskarsen nesten var kommet inn i tunnelen treffer en stein Mercedesen hans på venstre side.

— Den traff døren rett under håndtaket. Bilisten som kom bak meg forteller at en kampestein spratt over bilen min og rett ned i sjøen, mens jeg rygget bakover. Den skal ha hoppet som en sprettball rett vannet, men det så jeg ikke selv, forteller Oskarsen.

- Litt skjelven en stund

— Jeg ble litt skjelven en stund. Heldigvis at jeg ikke kjørte litt fortere, sier den 41 år gamle selgeren ettertenksomt.

Han har kjørt denne strekningen mange ganger, men aldri opplevd ras der før. I dag var han på vei fra Hydro i Øvre Årdal ned til Hydro på Årdalstangen, da hans egen snarrådighet reddet ham.

Oskarsens bil ble truffet av en mindre stein, men han unngikk de digre blokkene som dundret ned bare få meter unna tunnelen.

Noen av steinblokkene som har truffet kjørebanen veier trolig flere hundre kilo, og er spredd utover en strekning på nærmere 200 meter, melder Porten.no og lokalradioen P-Vest.

Ingen skadd

Raset gikk like ved munningen til Naustbuktunnelen en kilometer sør for Øvre Årdal sentrum.

Omkjøring på 15 mil

Onsdag kveld var veien mellom Årdalstangen og Øvre Årdal fortsatt stengt. Sannsynligvis åpner den i løpet av torsdag.

— Mannskapene er i gang med å spyle ned løse masser. Så må fjellet få stabilisere seg før vi kan gå i gang med å fjerne steinene som har rast ned, sier Atle Osen, vaktoperatør i Statens vegvesen.

Han sier man må være sikker på at det ikke kommer til å rase ned mer i denne omgang før man begynner opprydningen. Beslutningen om når veien kan bli åpnet ikke blir derfor ikke tatt før torsdag morgen.

Området der raset kom onsdag er rasutsatt.

— Det er mulig å kjøre fra Øvre Årdal til Årdalstangen selv om denne veien nå er stengt. Da må man kjøre via Tyinkrysset og Lærdal, en omkjøring på om lag 15 mil, sier Osen.

<b>DUNDRET NED:</b> Digre steinblokker raste ned på hovedveien gjennom Årdal kommune.
Hanne Stedje, Porten.no
<b>RYGGET UNNA:</b> Øyvind Oskarsen rygget i full fart inn igjen i tunnelen da han oppdaget raset. Det kan ha reddet livet hans.
Hanne Stedje, Porten.no