Tiltalte (43) erkjente ikke straffskyld da rettssaken ble innledet i dag.

Etter å ha foretatt flere forbikjøringer, kolliderte mannen med den syklende tiåringen Mikkel Johan Olsen. Ulykken skjedde i 80-sone på Rauhammaren på Rongflaten, 23. februar i fjor. Far, mor og tanten til den avdøde følger rettssaken.

Påtalemyndigheten mener at mannen holdt for høy hastighet etter forholdene, og ikke hadde tilstrekkelig oversikt over trafikkbildet. Tiltalte var i ferd med å kjøre forbi en semitrailer og to personbiler da ulykken skjedde.

— Forbikjøringen burde ikke vært foretatt i det hele tatt, sa aktor Bjarte Aarlie i sitt innledningsforedrag i dag.

Tiltalte er enig med aktor i de faktiske forholdene, at han foretok forbikjøringen og traff syklisten. Han mener imidlertid at han ikke var uaktsom når han bestemte seg for å foreta forbikjøringen.

43-åringen forklarte i retten i formiddag at han foretok forbikjøringen fordi han var for sen til en avtale med en håndverker. Han lå på siden av semitraileren inn i krysset.

- Så ham aldri

— På et brøkdel av et sekund kommer guttungen. Jeg så ham aldri før han kom ut i veien. Så godt som hver eneste natt våkner jeg og leter etter skyldpunktet mitt, leter etter hvor jeg kunne gjort noe annerledes, men jeg har ikke funnet noe, sa 43-åringen.

Politiet mener han opptrådte uaktsomt.

— Vi mener å kunne påvise årsakssammenheng mellom mannens uaktsomhet og dødsfallet. Han burde helt klart latt være å foreta forbikjøringene, sier aktor i saken, politiinspektør Bjarte Aarlie.

Han har foreløpig ikke tatt stilling til hvor streng straff han vil be om for 43-åringen.

— Praksis vedrørende drap i trafikken er svært spredt og varierer fra en måned til flere år. Det avhenger av graden av uaktsomhet, sier han.

Krever 100.000 i oppreisning

Bistandsadvokat Carl Hartwig vil legge ned påstand om oppreisning på 100.000 kroner til guttens pårørende.

Det er satt av tre dager til straffesaken i Nordhordland tingrett. Retten skal i morgen på befaring på ulykkesstedet.

43-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 239, som har en strafferamme på tre år. Mannens forsvarer, Vegard Austgulen, fremholder at forbikjøringen i seg selv var forsvarlig og at det tragiske utfallet ikke kan klandres tiltalte.

Austgulen, vil ikke spekulere i straffens omfang dersom mannen skulle bli funnet skyldig.

ULYKKESSTEDET: Den 10 år gamle gutten ble truffet av en bil i stor fart da han krysset 80-sonen på Rongflaten i Øygarden.
Bergens Tidende
Heidi Torkildson Ryste
Heidi Torkildson Ryste