— Det er to ras som er gått i Skredestranda på E39.

To biler kjørte inn i rasene, og ble stående fast. Det var fire personer i den ene bilen og en i den andre. Ingen er skadet, og personene kom seg ut, sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Etter vurdering er det besluttet at veien ikke blir åpnet i dag. Det vil heller ikke bli satt i gang rydding av området.

Har du bilder/tips? Ring 02211, SMS/MMS 2211, e-post2211@bt.no

— Det vil bli foretatt en ny vurdering av området mandag. Frem til da blir det ikke gjort noe, opplyser Vegtrafikksentralen.

Dårlig flyvær gir utfordringer

Like før klokken 15 er en geolog på vei inn i området, men tåken fører til utfordrende flyforhold. Det er derfor usikkert om man faktisk får gjennomført en grundig undersøkelse av stedet søndag. Seksjonsleder i Vegvesenet, Margot Åsebø, har likevel fått sett på raset.

— Det er snakk om et ras som har gått mellom 600 og 700 meter nedover fjellsiden. Det har startet som et sørpeskred, men gått over til jord, stein og flere trær lenger ned, forteller hun.

Totalt skal det være snakk om tre rasløp - et stort og to mindre. Disse har gått like ved rasområdet som var i aktivitet under uværet Hilde for halvannet år siden.

Veien er riksvei 15, og en del av den nye traséen til E39 etter at Kvivsvegen ble åpnet.

To biler står fast i raset

Politiet meldte om rasene klokken 0456. To biler er sperret inne mellom de to rasene.

— Den ene kom fra Stryn mot Eid, kjørte over det første raset og punkterte. To minutter etter kom en bil fra Nordfjordeid mot Stryn. Denne kjørte også rett i raset, sier Åsebø.

Begge bilene står fremdeles igjen i raset, da man ikke har tatt sjansen på å fjerne disse på grunn av rasfaren.

- Stort ras

Ifølge Vegtrafikksentralen er det største raset mellom hundre og to hundre meter bredt.

— Det største er stort. Det andre skal være omkring 20 meter bredt, sier vaktoperatør hos Vegtrafikksentralen, Hanne Norheim.

Rasene har skjedd på samme strekning, men med litt avstand. Det største av rasene skal ha gått nærmest Nordfjordeid.

- Kan bli langvarig stenging

Ordfører i Eid, Alfred Bjørlo, ble varslet om raset like før klokken 7 søndag morgen. Han har siden hatt løpende kontakt med politiet og Vegvesenet

— Dette kan bli en langvarig stenging, sier ordføreren til BT.

Kommunen er i beredskap for å sette kriseledelse, men avventer så langt situasjonen. Ingen skal være isolert som følge av raset, men flere personer skal være bosatt i området.

— Vi følger situasjonen tett, da dette er den viktigste hovedveien fra øst til vest i Nordfjord. Inntil videre er vurderingen at det ikke er grunnlag for evakuering av de som bor i nærheten av rasstedet, sier Bjørlo.

Ordføreren beskriver nedbørsmengdene i kommunen som kolossale det siste døgnet, og tror det har vært den avgjørende faktoren for at raset ble utløst.

— I tillegg gikk det et stort jordras i samme område for omkring to år siden, så det er en rasutsatt strekning, sier ordføreren.