Om kvelden, torsdag 2. februar i år, fikk politiet melding om en trafikkulykke i Austevoll. En bil hadde kjørt ut av veien mellom Åno og Eido på Huftarøy.

Bilen raste ned en stupbratt skråning og havnet i sjøen. Bilføreren kom seg ut, men passasjeren ble sittende fastklemt.

Passasjeren, den 18 år gamle Christer Lynglund fra Sotra, døde i ulykken.

Fant feil på bilen

Ulykkesgruppen i Statens vegvesen har gransket ulykken og bilen.

— Vi har sendt vår rapport om ulykken over til politiet, sier inspektør Erik Tvedt i Statens vegvesen.

Han vil ikke kommentere innholdet i rapporten, men bekrefter at det er gjort funn som det er opp til politiet, og eventuelt retten, å vurdere.

- Burde ikke ha vært på veien

— Denne bilen burde aldri vært på veien. Den ville blitt tatt ut av trafikken om vi hadde stoppet den i en kontroll, sier politiførstebetjent Jostein Bjånesøy ved Austevoll lensmannsdistrikt.

Det er Austevoll lensmannskontor som etterforsker ulykken.

— Vi har nå avhørt sjåføren, som også er bileier, og konfrontert ham med noen av opplysningene i rapporten fra ulykkesgruppen, sier Bjånesøy.

Førerkortet til sjåføren ble beslaglagt etter ulykken. Og han har ennå ikke fått det igjen.

Ulovlig ombygd og lastet uforsvarlig

Ulykkesbilen, en Nissan Patrol fra 1980-tallet, var ombygd før den nåværende eieren kjøpte bilen. Den var da EU-godkjent, men burde trolig ikke vært det. Biltilsynet skal aldri ha godkjent denne ombyggingen.

Bilen var ikke EU-godkjent på ulykkestidspunktet.

Da ulykken skjedde, kjørte bilen med henger. På tilhengeren var en storsekk med sand, med betydelig vekt. Lasten skal ikke ha vært forsvarlig sikret.

Da bilen kjørte ut av veien og stupte i sjøen, ble hengeren ikke med. Den ble funnet igjen i veikanten.

Går mot rettssak

Mye tyder på at det kommer til å bli et rettslig etterspill etter ulykken. Familien til Christer Lynglund som omkom, har fått oppnevnt bistandsadvokat.

Når politiet har etterforsket ulykken ferdig, vil saken bli sendt over til påtalemyndigheten. En politijurist vil avgjøre om det vil eventuelt vil bli tatt ut tiltale mot sjåføren, en nå 24 år gammel mann fra Sotra.

ULYKKESBILEN: Denne eldre bilen, en Nissan Patrol fra 1980-tallet, ble grundig undersøkt etter ulykken i Austevoll. Her er ulykkesetterforsker Aloycius Santhiapillai ved bilen hos Statens vegvesen i Fyllingsdalen.
Pål Engesæter