GARD STEIRO

RUNE CHRISTOPHERSEN

ROY HILMAR SVENDSEN

TROND NYGARD-STURE>

Sent lørdag kveld stoppet politiet en bil i Arna. I passasjersetet satt den 40 år gamle lederen for motorsykkelklubben Union MC. Da politiet ransaket bilen, fant de tre kilo amfetamin og fem kilo hasj. Dermed var årets største narkobeslag i Bergen et faktum.

— Alt jeg kan si er at min klient samtykket i varetektsfengsling for fire uker. Han erkjenner delvis straffskyld, sier 40-åringens forsvarer, Jørgen Riple.

Etter det BT erfarer, erkjenner 40-åringen befatning med hasjen. Amfetaminen nekter han kjennskap til.

Raidet vorspiel

I går formiddag sto tatoverte herremenn i kø for å bli varetektsfengslet for Bergen tingrett. Seks menn var siktet for grov narkotikaforbrytelse. Den ene etter den andre ble varetektsfengslet bak lukkete dører. En av dem, en svensk 37-åring, ankom tinghuset ikledd håndjern og rød t-skjorte med slagordet «Hells Angels Forever» på brystkassen.

Hordaland politidistrikt har lagt fullstendig lokk på saken.

— Av hensyn til etterforskningen, sier Jørn Solsvik, leder for spesialseksjonen, når han skal begrunne ordknappheten.

— Er det aktuelt med flere pågripelser?

— Ja, i høyeste grad.

Også denne gangen stoppet politiet narkotikaen ved å avlytte mobiltelefoner. Det er uklart hvor lenge de har lyttet på samtaler mellom de impliserte.

Etter å ha slått til mot narkobilen i Arna, gikk politiet til aksjon mot et vorspiel i en leilighet i Bergen sentrum. Like etter klokken 23.00 ble fire feststemte menn pågrepet.

En kvinne ble også innbrakt fra sentrumsleiligheten. Hun ble senere løslatt og er ikke siktet i saken.

Etter det BT erfarer, er det fortsatt uklart når narkotikapartiet kom til Bergen. Men politiet mener det er blitt hentet i Oslo og at leverandøren er Hells Angels.

Det skal ha blitt beslaglagt utstyr for oppdeling av stoff i sentrumsleiligheten. Blant annet fant man en rekke små, gjennomsiktige plastposer. Politiet har også ransaket Union-lederens leilighet på Laksevåg, men ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er gjort funn der.

Dørvakt foran teltet

Bortsett fra lederen for Union MC nekter de siktede kjennskap til narkotikaen. Tre av dem er ikke hjemmehørende i Bergen. De hevder de var kommet for å delta på musikkfestivalen Lost Weekend på Askøy, og at de bare varmet opp til konsertene da politiet gikk til aksjon.

Mens lederen satt i politiarresten, festet resten av Union MC i Kollevågen. Sammen med klubben de på 90-tallet lå i krig med, Renegades, hadde Union slått opp et gigantisk partytelt ved festivalområdet.

Sykkelfolket holdt ikke akkurat lav profil. Festivalgjengere som fulgte hovedgaten gjennom campingplassen, endte opp i klubbenes gigantiske telt der blankpussete tohjulinger sto parkert utenfor. Store bannere på teltduken etterlot ingen tvil om hvem som holdt til i leiren.

Fredag, andre dag av festivalen, ble fat på fat med øl båret inn i teltet. Men festen på innsiden var forbeholdt de utvalgte - det sørget en brysk, MC-uniformert dørvakt for.

Politiet forsøker nå å undersøke om de siktede virkelig skulle delta på festen. Uansett tviler de på at planen var å selge narkotikaen under festivalen.

Lang straff

Den 40 år gamle lederen av Union MC ble i mai dømt til seks års ubetinget fengsel etter at politiet beslagla 30 kilo hasj i en bil utenfor klubbhuset i Osveien 16 på Nesttun.

Statsadvokaten betegnet den gang 40-åringen som en gigant i Vestlandets narkotikamiljø. Han hadde hardbarkete leverandører, lojale hjelpere og kunder spredt over flere fylker.

Hasjtrafikken ble avslørt etter at politiet avlyttet 40-åringens mobiltelefon over en lengre periode. Under rettssaken kom det frem at det var Unions venner i Hells Angels som skaffet hasjen. Et medlem av den beryktete motorsykkelklubben ble dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha organisert transporten til Bergen.

Hasjdommen er anket til Gulating lagmannsrett. Saken starter i mars 2005. Om 40-åringen også blir funnet skyldig i befatning med tre kilo amfetamin og fem kilo hasj, risikerer han å måtte feire 50-årsdagen bak lås og slå. Det er ikke usannsynlig at den totale straffen blir på 10 år eller mer.

346 kilo hasj

Båndene mellom Union og Hells Angels er mange og gamle. Like etter at politiet hadde beslaglagt de 30 kiloene på Nesttun, ble et HA-medlem pågrepet i Oslo.

Dette er samme mann som ble arrestert i Bergen lørdag kveld. 29-åringen var på slutten av 90-tallet medlem av Union, men flyttet østover for å prøve lykken hos de store gutta i Oslo. Etter flere år som hangaround og prospect skal han nå ha blitt fullverdig medlem.

29-åringen var i flere måneder siktet for befatning med å ha solgt de 30 kiloene hasj til Union, men saken ble senere henlagt etter bevisets stilling.

I april i fjor ble 29-åringen dømt til fem års fengsel for innførsel av hele 346 kilo hasj. Presidenten i Hells Angels, Leiv Ivar Kristiansen, ble i samme sak dømt til ni års fengsel.

Til tross for store protester fra politiet, ble 29-åringen like etter hovedforhandlingen løslatt i påvente av ankesaken.

PÅ 'AN IGJEN: I mai ble lederen for Union MC dømt til seks års fengsel for kjøp av 30 kilo hasj. Nå er han og vennene i Hells Angels i trøbbel igjen. ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN
HUSLØSE: Union MC forlot tidligere i år klubbhuset i Osveien 16. Inntil videre har de søkt ly her hos Hog Riders MC i de gamle lokalene til Waardals AS i Skålevik. FOTO: KNUT STRAND
FULL FEST: Planen var å tilbringe natten her i Kollevåg. Union MC og kameratene i Renegades stilte med egen dørvakt utenfor teltet på Lost Weekend. ARKIVFOTO: MARTE ROGNERUD