Ifølge Vidar Fagerholt (51), som selv er advokat, er politiet i Torrevieja fullstendig likegyldig til at bilen er blitt redusert til et vrak i deres varetekt.

— Jeg er helt sjokkert over den arrogansen jeg blir møtt med av spansk politi og myndigheter, sier Fagerholt.

Fastlåst konflikt

Bergenserens mareritt startet 25. oktober 2002, da hans Chrysler Jeep Cherokee ble beslaglagt av spansk politi. Årsaken er en eiendomskonflikt omkring bilen mellom Fagerholt og hans tidligere samboer, som etter samlivsbruddet meldte bilen stjålet. Paret var bosatt i Frankrike, og konflikten behandles av det franske rettsvesenet. Tvisten er fullstendig fastlåst, og spansk politi nekter derfor å levere bilen tilbake til Fagerholt.

Bilen, som kostet om lag 300.000 kroner i Frankrike, ble den første tiden plassert trygt utenfor politikammeret i Torrevieja. Men i september i år ble bilen flyttet til en avsidesliggende oppstillingsplass utenfor byen, uten videoovervåking eller vakthold.

Bryskt avvist

— Etter 48 timer var vinduene knust, stereoanlegget borte og GPS-systemet tatt ut. Fem-seks dager etter var hjulene borte, dashbordet ribbet, og de hadde begynt å demontere motoren. Nå er det omtrent bare karosseriet som er igjen av bilen, sier Fagerholt til BT.

Han har flere ganger henvendt seg både til den lokale retten og politikammeret i Torrevieja for å få bilen flyttet til et tryggere sted, men forteller at han konsekvent blir bryskt avvist.

— Det er fortvilende å bli møtt med en slik arroganse. Når du først er blitt stemplet som en uhederlig mann, vil de ikke ha noe med deg å gjøre. En politimann sa det rett ut: «Så lenge det ikke er sikkert at du eier bilen, tar vi ikke imot henvendelser fra deg», sier Fagerholt.

- Har ansvar for bilen

Heller ikke den norske ambassaden i Madrid har kunnet hjelpe, og Fagerholts spanske advokat kommer ingen vei før det franske rettssystemet har avgjort om bergenseren er bilens rette eier.

— Uansett hvem som er den rette eieren, burde retten og politiet tatt ansvar og sikret verdiene, ikke plassert bilen på en bilkirkegård, sier Fagerholt.

51-åringen har også kontaktet eks-samboerens franske forsikringsselskap for å orientere dem om hærverket, men sier han blir blankt avvist også der.

— Mentalt har jeg avskrevet bilen for lenge siden, men det er jo fortvilende å bli møtt med en slik arroganse. Jeg ser det som 300.000 kroner rett ut av vinduet., sier Fagerholt.

Taus motpart

BT har vært i kontakt med motpartens forsikringsagent, Daniel Houpeau, i det franske forsikringsselskapet Generali France, for å høre om hvorfor selskapet ikke har gjort noe for å få bilen ut av politiets varetekt. Houpeau hevdet at han var kjent med bilens tilstand, men ville ikke svare på flere spørsmål før han hadde sjekket sakens dokumenter. Etter det har Houpeau verken svart på telefon- eller e-posthenvendelser fra BT.

— Spansk politi er svært vanskelige å samarbeide med. De holder på bilene lengst mulig, for å kunne kreve maksimalt i oppbevaringsavgifter når bilen blir løst ut, sier en ansatt i underselskapet Cabinet Charreyron, som ønsker å være anonym.

Det har ikke lyktes BT å få noen kommentarer verken fra retten eller politiet i Torrevieja

<b>VRAK:</b> Slik så Fagerholts Chrysler Jeep Cherokee ut for noen uker siden. Hjul og interiør var borte vekk. Siden den gang, har tyver også plukket fra hverandre og stukket av med hele motoren og alt av interiør.<br/>FOTO: PRIVAT