Flere politibiler jaktet en desperat bilfører i en rød Toyota i Bergen i ettermiddag. Bilen har meid ned gjerder, kjørt på stier og holdt full fart gjennom Nygårdsparken.

Biljakten startet i Strømgaten klokken 16.22.

— Nektet å stoppe

  • Bilføreren nektet å stoppe for en trafikkontroll. Han stakk av og kjørte i retning Bellevue. Vi tok opp jakten, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt til bt.no.

— Jakten gikk litt frem og tilbake, før Toyotaen kjørte ned Møllendalsbakken. Der hoppet en passasjer av. Han ble raskt pågrepet, forteller Steimler.

— Mannen kjørte helt uansvarlig, og vi følte at vi måtte stanse ham. Han fortsatte ned mot sentrum. Ved Brannstasjonen mistet vi ham, sier operasjonslederen.

- Kjørte helt uansvarlig

Toyotaen skal da ha kjørt inn på gangveien ved store Lungegårdsvann. Der har bilen most ned et gjerde på Nygårdstangen. Politiet prøvde å blokkere utgangen med en lastebil, men desperadoen kjørte rett ut gjennom gjerdet.

Neste observasjon ble gjort i Nygårdsparken. Der kjørte den store Toyotaen gjennom parken med nødblinken på.

— Jeg reagerte på det. Jeg så bilen for en halvtime siden, da med full fart opp mot teateret. Den tutet og kjørte med blinklyset på. Jeg tenkte at det var en som skulle kjøre til nødhjelpen, forteller Morten Gjesdahl, som var på vei hjem fra jobb.

Bilen krysset Torgallmenningen i full fart, og med vill tuting. Samboeren min måtte kaste seg til sides da bilen krysset Torgallmenningen, og hun og venninnen så flere andre som gjorde det. En dame med barnevogn fikk så vidt kommet seg unna kjørebanen

Leser i en e-post til bt.no

Stoppet ved Studentsenteret

Politiet klarte å stoppe bilen ved Studentsenteret på Nygårdshøyden. Mannen ble pågrepet klokken 16.39.

— Bilen er stjålet fra Damsgårdsveien 13. januar. Den er påført falske skilt, sier Steimler til bt.no.

Kjørte politiet uansvarlig?

Flere vitner forteller til bt.no at både Toyotaen og politiet kjørte svært fort under biljakten.

— Fluktbilen med politiet bak kjørte forbi meg to ganger. Først oppover Kalfaret. Da kjørte Toyotaen i motsatt kjørefelt. Bilene forsvant opp mot Bellevue. Før jeg var kommet ned til rundkjøringen ved Rema-1000 braste de forbi meg igjen. Jeg kastet bilen opp på fortauet i ren refleks. Så gikk det i hundre rundt i rundkjøringen før de kom mot meg. Toyotaen kjørte jo villmann, men jeg følte kjøringen til politiet også var uansvarlig, sier en rystet bilist til bt.no.

- Kjørte dere uansvarlig fort?

— Nei, våre biler hadde ikke uansvarlig høy fart. Vi prøvde å stanse bilen som stakk av. Under en slik biljakt kan nok folk som ser på oppleve farten som fortere en den er. Bilen kjørte også fra oss på vei ned mot sentrum igjen, fordi vi ikke holdt den farten den hadde, sier operasjonsleder Steimler.

To pågrepet

Politiet tok med seg tre personer inn på stasjonen etter villmannskjøringen i ettermiddag. Den ene er sluppet fri.

— To menn sitter hos oss nå og skal avhøres. Det er føreren av bilen, han er en 33 år gammel mann fra Sogn og Fjordane, som bor i Bergen. Den andre er en 27 år gammel bergenser, sier operasjonsleder Jan Steimler.

Ingen av de to var ruset. Føreren av den stjålne bilen har hatt førerkort, men det er han blitt fratatt før dagens hendelser. Begge to er godt kjent av politiet fra før.

Alice Bratshaug
Sonja Ystaas