ØIVIND ASK

I går ble enda en bildebok fra Stein Thowsen sluppet fra Forlaget Livskunst. Dette er den femte boken fra hans hånd i regnbueserien, og denne gangen er det bilder fra krigsårene i Bergen han har samlet mellom permene. Over 600 bilder, pluss avisklipp, plakater og flygeblad.

De fleste av bildene er fra eget arkiv, men andre har også bidratt, både privatpersoner og offentlige. Her er også bilder fra det tyske Bundesarchiv.

Krigsbildene fra ulykker og angrepene minner om TV-bildene vi ser på nyhetene i dag, ruiner og kaos, og vi tenker: var det virkelig så ille her hos oss? Var dette virkelig vår by?

Disse fem årene er nok de verste i byens historie, med så mange katastrofer tett på, matmangel, frykt og usikkerhet for fremtiden. Men folk kunne ikke gi opp, derfor ser vi også innimellom smilene og humoren. Familien, venner og arbeidskamerater ble særdeles viktig.

En del av fotoene har vi sett før, men de fleste har aldri vært offentliggjort. Når vi ser bildene fra krigsårene, forstår vi godt at generasjonen som opplevde de fem årene aldri glemmer hva de var med på. Det må ha vært et sjokk å våkne til fremmede soldater i gatene, men enda mer provoserende å se at norske menn og kvinner lot seg kle i uniform og støttet okkupantene. 15.000 norske ungdommer meldte seg til tysk krigstjeneste. 7000 av dem ble sendt til Østfronten og mistet livet der. Vi kan lure på hva som foregikk i hodet deres, men bildene viser oss effektiv tysk propaganda. Noen lot seg lure.

Boken er et nyttig og viktig supplement til bergenshistorien. Et bilde kan gi mye informasjon, og sammen med små informasjonstekster gir det en bra oversikt.