Dermed kan man få den spesielle situasjonen at likningssjefen i Bergen gransker avtaler som kemneren har vært med å forhandle frem.

Likningssjef Svein Arne Lindebjerg sa til BT i går at hans kontor vil undersøke hvor omfattende systemet med bilrabatter for kommuneansatte har vært. Både han og uavhengige eksperter mener at rabattene er skattepliktige.

Husker ikke

Rabattordningen går langt tilbake, og ble vedtatt av hovedutvalget for administrasjon i 1993. Da het kommunens innkjøpssjef Lasse Hunsrød. Tre år senere ble han kemner.

— Jo, det stemmer sikkert det. Jeg begynte i 1992/93. Men jeg kan ikke si at jeg husker dette med bilrabatt. Det er lenge siden, sier Hunsrød.

Kommunens jurister har hittil ment at rabattene ikke har vært skattepliktige. Det er kemner Hunsrød uenig i.

— Det er ikke tvil om at det er en skattepliktig fordel. Og når kommunen har inngått sånne avtaler, må den ta konsekvensen av det, som alle andre.

— Men burde ikke du sett det i din tid som innkjøpssjef?

— Det var ikke en naturlig oppgave for oss på innkjøpsavdelingen. Vår oppgave var å sørge for at kommunen fikk best mulig avtaler.

Kontrollerer seg selv

Kemnerkontoret har som oppgave å sjekke at arbeidsgivere innberetter korrekt lønn for sine ansatte. Det betyr at Hunsrød må kontrollere om kommunen har innberettet fordelene av en avtale han selv har vært ansvarlig for.

— Foreløpig er det likningskontoret som har ballen, så får vi se om også vi blir involvert. Slike situasjoner kan vi oppleve. Vi er kommunalt ansatte som skal kontrollere alle arbeidsgivere, deriblant kommunen, sier Hunsrød.

Fjernes på mandag

Nåværende innkjøpssjef i Bergen kommune, Birgitte Gullestad, vil ikke kritisere de som i sin tid inngikk avtalene.

— Det som virket som en grei og praktisk løsning i 1993, er kanskje ikke like greit i dag, sier hun.

Mandag vil byrådet foreslå en ny bilpolitikk for kommunen. De gjeldende avtalene utgår 31. mars.

— Da vil disse bilrabattene dø stille hen. I saken om fremtidens bilavtaler vil slike rabatter bli eksplisitt fjernet, sier finansbyråd Henning Warloe.

Også på Askøy er det blitt oppvask etter BTs artikkel onsdag. Økonomisjef Odd Magne Utkilen sier til Askøyværingen at han ikke liker bilavtalen. Frps ordførerkandidat Knut Hanselmann krever en redegjørelse fra rådmannen. Askøy er en av 13 kommuner som har hengt seg på Bergen kommunes bilavtaler.

Arkiv