Raset gikk mellom rundkjøringen ved Øyrane Torg og Bjørkhaugtunnelen, på E 16 mellom Arna og Åsane. Politiet fikk melding om raset klokken 05.16 mandag morgen.

Saken fortsetter under videovinduet...

— Det var en person som kom kjørende idet raset gikk, og som ble truffet av steinmassene. Bilen veltet, og føreren er tatt hånd om av ambulansepersonell, sier operasjonsleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt.

Ved akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus får bt.no opplyst at føreren, en 63 år gammel mann, kom fra opplevelsen med lettere skader. Han er nå innlagt til observasjon på sykehuset.

Omkjøringer

Raset førte til lange køer både til og fra Arna i morgentimene mandag, og trafikken går fortsatt tregt utover formiddagen.

— Personbiler kan kjøre gamleveien til Ytre Arna. Større kjøretøy må kjøre via Nesttun, sier operasjonsleder Preben Wallestad ved Hordaland politidistrikt.

Veien via Nesttun har en høydebegrensning på 4,10 meter, og kjøretøy som er høyere enn dette må pent vente til veien er åpnet igjen.

— Steinmassene må ryddes bort, og det kan jo ta sin tid, sier Wallestad.

- Skyldes regnet

Geolog Geir Bertelsen fra Statens Vegvesen er ikke i tvil om at det er helgens store nedbørsmengder som har forårsaket steinraset.

— Det nedbør og vanntrykk på sprekker som har utløst det, sier han.

Han anslår at det er mellom 150 og 200 kubikkmeter stein som har rast ut i skjæringen ved veien. Faren for at det skal falle ned mer stein på rasstedet er ifølge geologen liten.

— Men det er alltid fare for nedfall i slike skjæringer, og dette var spesielt stort, sier han.

Bertelsen antyder at det meste av dagen kan gå med før steinmassene er borte.

— Maskiner er på vei, men det er vanskelig å si hvor lang tid det tar å rydde bort massene, sier han.

Saken fortsetter under videovinduet...

Kraftig nedbør Det har vært kraftig regn i bergensområdet nesten hele helgen, og spesielt søndagen var av det våte slaget.

— Det ble målt 40,2 millimeter fra klokken åtte søndag morgen til klokken 20 søndag kveld, sier meteorologikonsulent Vidar Teigen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Han har ikke endelige tall for natten, men så langt ser det ikke ut som det har kommet spesielt mye nedbør natt til mandag.

— Det var gårsdagen som var voldsom, men det kan ha vært lokale byger i natt. Og når bakken er så mettet med vann kan det jo skje ting, sier Teigen.

SONJA YSTAAS
SONJA YSTAAS
SONJA YSTAAS
ANETTE KARLSEN