To personer ble sendt til lege etter at bilen de satt i ble truffet av steiner fra raset på E16.

— De to fikk sjokk og er tatt med til legesjekk, sier operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt.

Det faller fremdeles steiner ved rasstedet som ligger mellom Vaksdal og Dale.

«Det var ikke vår tur»

Serine Ødejord og mannen Helge Sivertsen var sekunder fra å bli tatt av raset. De skulle til Voss da de holdt på å kjøre inn i steinmassene.

— Vi kom kjørende fra Bergen da vi så steinene ligge i veibanen. De kom bare sekunder før oss.

Paret var på vei inn i den litt over 70 meter lange tunnelen da de så steinene ligge ved utgangen. Det var fremdeles steinstøv i luften fra raset.

— Vi var akkurat blitt heftet litt på veien, og var ivrige på å komme videre. Men nå skjønner jeg at det var meningen. Det var ikke vår tur i dag, sier Ødejord.

Sekundene de brukte på å vente tidligere på veien, berget trolig livet deres.

Vi var akkurat blitt heftet litt på veien, og var ivrige på å komme videre. Men nå skjønner jeg at det var meningen. Det var ikke vår tur i dag. Serine Ødejord, bilist

Skulle på fotballkamp

Raset skjedde klokken 1730 i ettermiddag. Ingen andre personer kom til skade i raset. Tunnelen er litt over 70 meter lang, og ligger mellom Vaksdal og Dale.

Morten Vildalen er også glad for at han ble forsinket avgårde i dag.

— Jeg skulle kjøre gutten min på fotballkamp i Vaksdal, men måtte bare snu. Gutten ble skuffet, men det er bedre med en skuffet gutt enn et tonn med stein i hodet, sier han.

Han har ikke fått kontakt med resten av fotballaget, men regner med at de får en lang vei hjem etter kamp.

Det ble tidligere gjort et større rassikringsarbeid like sør for dagens rassted. Tunnelmunningen på Hettetunnelen ble forlenget med femti meter på grunn av rasfaren i området.

Stengt til i morgen

Geologen som har vurdert rasstedet i kveld, tør ikke åpne veien for ryddemannskapene.

— Veien blir ikke åpnet før tirsdag når det blir lyst, sier operasjonsleder Erik Gjesdahl i Hordaland politidistrikt.

Ifølge Gjesdahl ligger det mer løsmasse i fjellet. Det er ventet nedbør natt til tirsdag, noe som kan føre til at løsmassene vil rase ned på veien.

— På grunn av regnet som er meldt i kveld, blir veien stengt til det blir lyst i morgen tidlig. Da skal det gjøres en ny vurdering, sier vaktoperatør ved veitrafikksentralen i Hordaland, Tom Hansen.

Trafikken blir ledet om Hardanger med skilting på Trengereid og Voss.

Norges vassdrags- og energidirektorat har ikke sendt ut flom- eller skredvarsel siden forrige uke. Skredekspert Steinar Bakkehøi ved Norges geotekniske institutt forteller at slike ras er svært vanlige på denne tiden av året.

- Vanlig på vårparten

  • Dette er sesongen for steinsprang. Det er mye snøsmelting, kanskje også en del nedbør, samtidig som temperaturen ligger rundt null grader. Når vannet fryser i sprekkene, legger det press på steinene. Så tiner det igjen, og hver gang dette gjentar seg, øker presset på steinene. Dette er en prosess som skjer på vårparten hvert eneste år sier Bakkehøi.

- Hva er det geologen nå ser etter i området?

— Geologen vil se om det er flere steiner som henger opp i fjellsiden som kan rase ut, og hvorvidt det ser stabilt ut, sier skredeksperten.

TIdligere mandag morgen kjørte et tog inn i et stein- og jordras mellom Skien og Notodden. Togstrekningen har vært stengt i hele dag.