Et digert krater vitner om kjempekreftene som har vært i sving. Hytter inntil 300 meter unna har fått skader, ifølge vår reporter på skadestedet. Vrakrestene ligger strødd i et stort område.

Ulykken skjedde på Tyin i Årdal kommune, og ble meldt klokken 08.50. En gruppe veiarbeidere jobbet like ved da det begynte å ryke fra en Volkswagen Caravelle. I bilen lå det 168 kilo sprengstoff, deriblant mye dynamitt.

— Anleggsarbeiderne innså at de ikke ville klare å hindre eksplosjon, og valgte å søke dekning, sier operasjonsleder Wenke Hope ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

- Kollosal trykkbølge

En av veiarbeiderne forteller hva som skjedde.

— Vi forsto at vi ikke ville klare å slukke, og sprang og gjemte oss bak en fjellhammer, 200 meter unna. Trykkbølgen var kollosal. Arbeidsklærne flagret, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Bilen ble sprengt i fillebiter. En lastebil og to anleggsmaskiner som sto like ved, ble ødelagt. Ingen personer skal ha kommet til skade, ifølge politiet.

— Flere hytter ble truffet, men vi har ennå ikke helt oversikt over skadene, sier operasjonsleder Hope.

En bil som sto parkert 300 meter unna, fikk skader i frontruten og dekkene. Inne i hytten ved siden av lå glasskår strødd etter eksplosjonen. Det er elleve hytter i nærheten, og flere av dem skal være skadet.

Ulykkesstedet ligger på riksvei 53, like ved Biskopgjeltunnelen i Moadalen. Anleggsarbeiderne var i ferd med å rette ut en veistrekning da ulykken skjedde. Veien forbi eksplosjonsstedet er stengt, og vil neppe bli åpnet igjen før tidligst søndag.

Søker etter sprengstoff

Politiet laster ikke anleggsarbeiderne for eksplosjonen.

— Vi har ingen grunn til å betvile at sprengstoffet ble oppbevart på en forsvarlig måte, sier politibetjent Gunnar Brevik ved Lærdal lensmannskontor.

Politiet var lørdag ettermiddag i ferd med å finsøke området, på jakt etter eventuelt udetonert sprengstoff. Området var avsperret.

Veiarbeiderne har ingen teori om hvorfor det begynte å brenne i varebilen.

Tor Leif Pedersen
Tor Leif Pedersen
Tor Leif Pedersen
Tor Leif Pedersen