Da det forrige Byrådet foreslo å legge ned bibliotekfilialene på Landås og Laksevåg for å spare 1,3 millioner kroner, gikk det nøyaktig en og en halv uke før tre tusen underskrifter var samlet inn på Landås. Folk her finner seg ikke i hva som helst, hvis noen trodde det. Nå skal saken ses på med nye øyne av det påtroppende Byrådet, og 15. desember blir den avgjort.

I mellomtiden går ting sin vante gang på Landås. I går formiddag var det godt med besøkende på «bibbaren».

Nyheter på koreansk

Ved et bord sitter en håndfull voksne og leser aviser. Flere siger på. En kar leter etter en god film eller tre, to jenter vil prøve et nytt dataspill.

— Er det sant at de skal stenge biblioteket? Pascale Seo (8) legger fra seg tegneserieboken for å prate litt. Hun har hørt noen snakke om nettopp det.

Dumt, synes den lille frøkenen. Sammen med lillesøster Marie-Solveig går hun hit stort sett hver dag etter skolen.

— Noen går på SFO, men vi går her. Jeg sitter og leser i timevis, og av og til er det så mange gøye bøker at jeg ikke får tid til å gjøre leksene, sier Pascale med et smil. Mamma, som har formiddagsfri, sitter ved en pc og leser nyheter på koreansk.

En annen mor, May-Britt Øksnes, leser i en fuglebok med sønnen Emil.

— Dette er et sosialt og viktig tilbud, spesielt for barn. Hvis de tar vekk biblioteket, kommer hele denne plassen til å bli totalt ødelagt, sukker hun. Det er ikke lenge siden apoteket, banken, pølsebutikken, fiskemannen og fargehandelen forsvant fra Landåstorget.

Hundre meter fra

Avdelingsleder på Landås, Åshild Sæle, setter stor pris på engasjementet som er satt i sving for å redde filialen.

— Vi har en stor brukergruppe. Pensjonister som kommer jevnlig, skoleklasser har ofte avtaler om å komme hit og tjue barnehager går stadig på tur og dropper innom for en eventyrstund. Mange barnehager og skoler har ikke råd til å ta bussen til biblioteket i byen, sier Sæle.

Ved et bord sitter pedagogikkstudent Bjarte Furnes og leser avisen.

— Det er først det siste året jeg har begynt å bruke biblioteket her. Men det er et glimrende tilbud, vi bor bare hundre meter fra, sier han. Sønnen på fire er ofte med.

— Her er alltid folk når jeg er innom, og det er et godt tegn, sier Furnes og legger til at han er en av dem som skrev under på aksjonsgruppens kampanje.

Årets julegave?

Ledelsen ved Bergen Offentlige bibliotek liker heller ikke at to filialer er nedleggingstruet.

— De siste signaler vi har fått, går i retning av at Landås kan reddes og Laksevåg må stenges, sier førstebibliotekar Dagny Eide og understreker at ingenting er sikkert før 15. desember.

Men avdelingsleder ved Laksevåg bibliotek, Hans Helland, har langt fra gitt opp håpet.

— Ingenting er avgjort ennå. Vi får se når det nye bystyret setter seg sammen, kanskje finner de noen penger i en krok, sier Helland. Filialen på Laksevåg er blitt foreslått nedlagt før.

En aksjonsgruppe er i ferd med å stables på beina på Laksevåg også.

— Nå må Laksevåg-folk si fra, oppfordrer Helland.

POPULÆRT: Mellom 200 og 500 mennesker besøker Landås bibliotek daglig.<p/>FOTO: KNUT STRAND