Fredag er skredfaren betydelig flere stedet på Vestlandet. Varsom.no, som er NVEs varslingstjeneste for blant annet snøskred, viser faregrad 3 i regionene Voss, Sogn, Fjordane og Røldal.

Se oppdatert skredvarsel her.

— Kan bli verre

HER GIKK SKREDET: Tirsdag ble en person berget ut av et snøskred i Skeiskvanndalen.
2211-tipser

— Ferdsel i terreng krever solid kunnskap, erfaring i veivalg og evne til å identifisere faretegn, sier vaktleder ved Snøskredvarslingen Karsten Müller.Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader, og å holde avstand til utløpsområder ved faregrad 3. Ettersom det er ventet mer nedbør i løpet av helgen ser ikke Müller bort fra at skredfaren kan bli enda større, og anbefaler alle som ikke er trent til å lese terreng til å holde seg i preparerte løyper.

— Skredene kan like gjerne gå 100 meter utenfor et skianlegg som midt i fritt terreng. Derfor er det viktig at man følger med på skredvarslingen, sier Müller.

Mer snø i helgen

MER SNØ: I løpet av helgen er det ventet mellom 30-50 centimeter snø i fjellet.
LEIF GULLSTEIN

Statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand forteller at det kan komme mellom 30-50 centimeter nysnø i løpet av helgen. Snøgrensen ligger på mellom 300-500 meter, og i lavlandet og kystnære strøk vil nedbøren komme som regn.— Erfaringsmessig er det på faregrad tre at folk tar flest sjanser. Men selv om det ikke går naturlige skred, er det viktig å være obs på at personer som går på tur kan være med på å utløse store snøskred, sier hun.

I tillegg til nedbør blir det stigende temperaturer. I Bergen vil temperaturene ligge på rundt 5-6 grader lørdag, og det vil bli bygevære med fare for torden- og haggelbyger.

Sol på søndag

- IKKE FARLIG: Daglig leder i Eikedalen skisenter, Fredrik Tønjum, presiserer at det ikke er farlig å stå på ski i anlegget selv om skredfaren er stor.
ROAR CHRISTIANSEN

— På Kvamskogen vil temperaturen holde seg på rundt null grader. Heldigvis ser det ikke ut til å bli store temperaturøkninger, men folk bør måke takene sine. Mange hytteeiere har kanskje fått litt nok av all snøen som kommer, sier hun.Heldigvis byr ikke helgen bare på dårlig vær. Søndag formiddag blir det gløtt av sol og fine skiforhold.

— Det kommer inn en høytrykksrygg som gjør at vi får opplett og sol. Kombinert med nysnø ser dette ut til å bli en veldig fin dag i fjellet. Det betyr likevel ikke at skredfaren avtar, advarer meteorologen.

- Ikke farlig

Tirsdag var det storutrykning til Eikedalen da en person ble tatt av snøskred. Ti personer kom umiddelbart til stedet og fikk berget mannen.

Daglig leder i Eikedalen skisenter, Fredrik Tønjum, forteller at de har hatt dobbel bemanning på skipatruljen etter hendelsen.

— Det har heldigvis ikke gått flere skred, men vi er selvfølgelig ekstra oppmerksomme når skredfaren er så stor. Samtidig vil jeg påpeke at det ikke er farlig å stå på ski i trekket. Skal du komme i skredfarlige områder må du oppsøke de, sier han.

Skredet gikk i Skeiskvanndalen som er et populært turskiområde. Det er nå sperret av for all ferdsel.

SKREDFARE: Kartet viser hvor i landet det er skredfare. De oransje områdene har betydelig skredfare mens de gule områdene er det moderat skredfare.
SKJERMDUMP VARSOM.NO