50-åringen fra Sunnfjord er nå dømt til fire års fengsel for å ha misbrukt stedatteren en rekke ganger gjennom fem år.

Overgrepene mot stedatteren startet da jenten var omkring ni år gammel, da stefaren oppdaget at han smugrøykte.

Han lovet å ikke fortelle om røykingen til jentens mor, dersom hun ville gjøre ham en «tjeneste». Slik fikk han første gang jenten til å utføre seksuelle handlinger med seg.

Misbrukt av nabo

Senere begikk mannen en rekke overgrep mot stedatteren i hjemmet deres, også mens moren var til stede i huset.

En gang mens de to gikk til butikken for å handle, ble jenten grovt misbrukt. Betalingen var sigaretter.

Retten legger også til grunn at jenten ved flere anledninger ble utsatt for overgrep av en nabo, — ved en anledning av stefaren og naboen samtidig.

Retten har funnet jentens forklaring svært troverdig. Hennes beskrivelser vitner om at hun ble brukt som et sex-leketøy av stefaren.

— Jenten har mistet den grunnleggende tryggheten hun burde ha i sitt eget hjem, siden de omfattende overgrepene er utført av en nær omsorgsperson, heter det i dommen.

— Det er forkastelig at stefaren i stedet for å hindre den unge jenten i å røyke, utnyttet det til å skaffe seg seksuelle tjenester.

Brøt sammen

Jenten fortalte ingen om overgrepene før hun flere år senere fikk en psykisk reaksjon og fortalte samboeren hva hun hadde opplevd i barndommen.

For to år siden fortalte hun moren om overgrepene. Først da ble mannen anmeldt. I ettertid har moren imidlertid valgt å fortsette samlivet med ham.

Stefaren har forklart at overgrepene ikke var så grove som stedatteren har forklart.

Retten mener forklaringen hans ikke er troverdig, men at bevisene i saken viser at mannen på tiden da overgrepene skjedde, var sex-fiksert og at lystene hans rettet seg mot unge jenter. Hans kone har også forklart at han så på pornofilm mens barn var til stede.

I tillegg til fire års fengsel, er stefaren dømt til å betale fornærmede 150.000 kroner i oppreisning.

Jentens bistandsadvokat Beate Hamre understreker at oppreisningen ikke har vært noe tema for jenten selv.

— Dette har vært en svært tøff prosess for min klient. Ut over det er det vanskelig å kommentere dommen nærmere, sier Hamre.

Flere misbrukt

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal er fornøyd med at retten har fulgt hans påstand om fire års fengsel.

— Det dreier seg om en mann som er dømt for overgrep mot barn tidligere. Nå er han funnet skyldig i omfattende overgrep mot en forsvarsløs stedatter. Da er jeg fornøyd med at retten idømmer en så streng straff, sier Smørdal.

— Av dommen går det frem at mannen skal ha begått overgrep mot andre jenter? Hva vet man om omfanget av dette?

— Mannen har selv fortalt at han har begått overgrep mot minst en jente til. Dette er forhold som er foreldet i dag, sier Smørdal.

Ifølge stefarens forsvarer, advokat Eirik Espelid, vil dommen etter all sannsynlighet bli anket.