Før helgen ble det klart at eier Peter Buck føyer seg etter Fylkesmannen og innfører makspris på 2750 kroner i måneden for en plass i Pandus barnehage i Ytrebygda.

Foreldrene har siden maksprisen ble innført 1. mai 2004 betalt 3150 kroner i måneden. Nå vurderer de om det er aktuelt å kreve pengene tilbake.

— Vi må diskutere dette alle foreldrene samlet, og skulle vi kreve tilbakebetaling, må vi gjøre det kollektivt. Vi må jo også se på hva som blir konsekvensene for barnehagen, sier foreldrerepresentant Jarleif Amundsen.

Alvorlige konsekvenser

I Pandus barnehage er det 80 barn. Skulle foreldrene kreve tilbakebetaling av 400 kroner i måneden for 80 barn fra 1. mai i fjor, er beløpet nærmere en halv million kroner, avhengig av hvor mange som får søskenmoderasjon. Eier Peter M. Buck ser mørkt på et slikt krav.

— Et slikt krav vil få alvorlige konsekvenser for barnehagen, mest sannsynlig. Men jeg ønsker ikke å gå inn på det, dere får se hva som skjer, sier Buck til BT.

Pandus barnehage har de siste årene bedret sitt resultat betydelig, og fikk i 2004 et resultat før skatt på 1,2 millioner kroner.

Fornøyd med tilbudet

— Vi ønsker jo ikke at dette skal gå ut over barnas tilbud, og håper på en dialog der alle er fornøyd, sier Amundsen.

Mangelen på barnehageplasser gjør at mange vegrer seg for å klage på prisen, ifølge Amundsen. Selv understreker han at Pandus er en god barnehage med et godt innhold.

— De som jobber der er flinke, og vi er fornøyde med tilbudet. Men det er prinsippet om at hvis det først er innført makspris, så er det makspris som gjelder, sier Amundsen.

Daglig leder Arild Olsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) sier at den dårlige barnehagedekningen gir foreldre lite makt i en situasjon som Pandus'.

— Dersom et krav om tilbakebetaling betyr at foreldrene ikke får penger, og barnehagen blir borte, så har jo ikke foreldrene noe makt, sier han.

Han anbefaler foreldre å følge med på budsjett og regnskap i barnehagen for å sikre seg at en eventuell overpris er nødvendig.

— Men i denne aktuelle situasjonen anbefaler jeg at eier og foreldre setter seg ned og blir enige om en løsning de kan leve med, sier Olsen.

HÅPER PÅ DIALOG: Foreldrerepresentant Jarleif Amundsen håper på en dialog der alle skal bli fornøyd.<p/>ARKIVFOTO: BTV.