«Dersom Lions blir dømt, vil Lions vedstå seg sine forpliktelser», presiserte advokat Tom Berge da barnehjemsstriden kom for retten for andre gang i mars.

Seks måneder etter endelig dom i saken, har den veldedige organisasjonen ennå ikke betalt de millionene det kostet å bygge barnehjemmet i Romania.

— Det er det verste jeg har opplevd i min tid som advokat, sier advokat Jørn Johannessen.

Han representerer entreprenør Harald Skarstad i Romania.

— Lions har hele tiden understreket at de skal betale hvis de blir dømt. Så får de to fellende dommer mot seg - og nå har de plutselig ikke penger.

Bitter pengestrid

«Kloakkbarna i Romania blir hjulpet av Lions Hordaland» jubler avisene, og 21. september 1999 smykker selveste kongeparet den høytidelige åpningen av barnehjemmet utenfor Bucuresti.

Men bak den samvittighetsfulle hjelp-flere-gatebarn-fasaden skjuler det seg feil og mangler ved bygget. Det hagler med beskyldninger om løgner, dobbeltfakturering og kontraktsbrudd. Siden 1990-tallet har en bitter pengestrid pågått.

— Jeg har lagt ut en million kroner av egne midler og har hatt store økonomiske problemer på grunn av dette, sier entreprenør Harald Skarstad.

Lions har hele tiden nektet å betale millionkostnadene. Til slutt endte striden i retten.

— Saken er preget av gjensidig mistenksomhet og manglende vilje til å finne løsninger, påpekte Bergen tingrett, og ga entreprenøren fullt medhold.

I slutten av mars i år kom nok en fellende dom mot organisasjonen i lagmannsretten: Lions må betale over 1,3 millioner kroner. I tillegg påløper renter tilbake til mai 2000 - og nesten 500.000 kroner i saksomkostninger.

Betalingsfristen ble satt til to uker. Nå har det gått et halvt år - uten at entreprenøren har fått pengene han har krav på.

- Har ikke midler

Ny advokat for Lions, Magnus Stray Vyrje, sier at organisasjonen ønsker å forhandle om oppgjøret. Det forutsetter imidlertid at beløpet senkes. Lions-distriktet som er ansvarlig har nemlig ikke økonomisk evne.

— Så Lions har altså ikke pengene?

— At Lions-systemet har penger, mener jeg å vite. Grunnen til at resultatet er blitt uheldig er at man har saksøkt et organisasjonsledd i Lions som ikke har midler å betale med. I tillegg er vi er usikre på hvilken advokat som representerer boet, sier Stray Vyrje.

Advokaten vet ikke hvor mye det aktuelle organisasjonsleddet i Lions har gjort for å skaffe midlene, men han mener bestemt at de for lengst har påbegynt prosessen.

Ingen i Lions ønsker å kommentere saken, og henviser konsekvent til sin advokat.

— Jeg ser at saken ikke har vært håndtert optimalt av Lions, men den blir nå behandlet så ryddig som mulig, sier Stray Vyrje.

Advokat Jørn Johannessen har imidlertid liten forståelse for at det har tatt organisasjonen flere år å betale gjelden.

— De manglet pengene lenge før bygget var ferdigstilt. De var også klar over at de hadde fått avslag på søknad om støtte, sier Johannessen.

STRIDENS KJERNE: 21. september 1999 smykker selveste kongeparet den høytidelige åpningen av barnehjemmet utenfor Bucuresti. Men bak den samvittighetsfulle hjelp-flere-gatebarn-fasaden skjuler det seg feil og mangler ved bygget. ARKIVFOTO: MAGNE REIGSTAD
ENTREPRENØREN: Harald Skarstad fikk i oppdrag å bygge Lions barnehjem i Romania i 1997. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ