Byrådet bevilget før helgen syv millioner kroner til vrakpant på gamle peisovner og oljekaminer. Informasjonsrådgiver for Byråd for klima, miljø og byutvikling, Anne Kringstad, sier at det ikke er første gang en slik ordning innføres, men at det tidligere kun har dreid seg om vedfyrte ovner. Den gang bevilget Byrådet seks millioner kroner.

Det er brannvesenet som håndterer det praktiske rundt ordningen, som vil bli kunngjort på kommunetorget om kort tid. Trond Grindheim i Bergen brannvesen sier at de 1390 første husholdningene som søker vil få 5000 kroner mot å bytte ut sitt gamle vedfyrte eller oljefyrte ildsted med en rentbrennende vedovn.

Miljøgevinst

– Det har vært påbudt å selge kun rentbrennende peisovner siden 1997. Slike ovner slipper ut under ti gram sot per kilo forbrent ved. I forhold til de gamle ovnene, er vedforbruket redusert med mellom førti og femti prosent, sier Åge Smedsrud i Varme AS.

Han merker en økt pågang når kommunen tilbyr vrakpant. Særlig er det huseiere i sentrumsområdene som benytter anledningen til å bytte ut gamle kaminer fra 1960— og 70-tallet.

Andre ordninger

Det finnes også andre støtteordninger som skal bidra til at forbrukere bytter til mer miljøvennlig oppvarming. Statsforetaket Enova har faste ordninger hvor man kan få refundert inntil tyve prosent av utgiftene til innkjøp av pelletskamin, pelletskjele, varmepumpe, sentralvarmesystem og solfanger til privatboliger. Dette gir en stor miljøgevinst i forhold til de gamle, forurensende alternativene.