Jentene på russebilen «Princess Sparkle» bruker nesten 20.000 kroner hver på russefeiringen. Pengene kommer fra arbeid og sparing, ikke foreldre og kredittkort.

Les også:

Slik unngår du økonomisk smell i russetiden

— Vi satte inn de første pengene for bilen i fjor sommer, og har tatt det litt etter litt etter det. Jeg har to jobber ved siden av skolen, forteller Nesttun-jenten Elisabet Sæterdal.

Vi møter tre av jentene i «store fri» på Bergen Handelsgymnasium. Chevy van'en kostet 60.000 kroner, og er pusset opp fra grunnen av. Alt arbeidet har de gjort selv.

— Vi regner med å få solgt bilen etter russetiden. Dermed blir det ikke fullt så dyrt, mener Sæterdal.

Ville ikke ha buss

Jentene vurderte aldri å kjøpe en buss.

— Vi er seks jenter som har planlagt dette siden vi begynte på skolen. Med bil kan vi dessuten kjøre selv, sier Sæterdal.

For deltagerne på russebusser kan totalbeløpet være i millionklassen. Jentene tror det sikkert er moro, men mener Fana-guttene med buss – som de kaller det – nok bruker for mye.

Alt koster

Pengene forsvinner lett i russetiden. Jentene har trykket egne gensere, og har utgifter til bensin, drikke, gatekjøkkenmat, lydanlegg og russetreff.

— Noen tar kanskje småbeløp på kredittkortet, tror Sæterdal. Hun har imidlertid ikke hørt om noen som tar opp forbrukslån.

— Dette er nok penger vi ville brukt uansett, på klær og sånn, skyter Julie Skeidsvoll inn.

Hva synes du om forbruket i russetiden? Diskuter her!

SLANKER KONTOEN: - Sparekontoen blir jo tom, men det er verdt det, mener Julie Skeidsvoll (lengst til høyre). Elisabet Sæterdal (også på taket) og Ingvild Indrevik (t.v.) er enige. FOTO: EIRIK BREKKE