— Jeg liker ikke å slåss. Kanskje var det derfor jeg bet. Det bør i alle fall vise godt, sier 29-åringen fra sykesengen på Haukeland universitetssykehus.

Han kom utrolig heldig fra den brutale voldsepisoden, som fant sted utenfor Universitetsbiblioteket på Nygårdshøyden natt til fredag.

På vei hjem fra kveldsvakten på Mc Donalds oppdaget han to menn som gikk foran ham.

Plutselig stoppet de opp, la fra seg noe, før de kom mot Øyvind.

— De forlangte å få sekken min. Da jeg nektet havnet vi i et basketak. Jeg greide å bite meg fast i den ene av dem. Da ropte han til kameraten at han skulle sparke meg. Jeg ble sparket minst 10-15 ganger, forteller Øyvind.

Stort sår i tinningen

Liggende på bakken greide han å få ringt nødnummeret etter hjelp. Et stort sår i tinningen vitner om det voldelige overfallet, som lett kunne fått dramatiske følger.

— Legene sier at jeg har vært veldig, veldig heldig. Jeg er bare glad for at hjernen ikke ble skadet, sier 29-åringen.

Legen har konstatert brudd i hodeskallen.

— Jeg har mye hodepine og det gjør veldig vondt i det ene øye, forteller offeret, som fikk en helt annerledes 17. mai-feiring enn han hadde tenkt seg.

— Det spiller ikke så stor rolle. Jeg er mest glad for å være i live, sier han.

Vil på jobb igjen

Øyvind er innstilt på å komme seg raskest mulig tilbake på jobb.

— Jeg tror det er best. Ikke kommer jeg til å slutte å gå over Høyden heller, selv om jeg aldri kommer til å få det som skjedde ut av hodet, sier Øyvind.

— Er du redd for å treffe de to igjen?

— Klart du tenker på det, men det er ikke så mye man kan gjøre fra eller til.

Han er sikker på at de to hadde gitt ham juling, uansett om han hadde gjort motstand eller ikke.

— De hadde nok slått meg ned uansett. Derfor prøvde jeg å forsvare meg på beste måte, sier pasienten, som venter på å få reise hjem.

Politiet ser meget alvorlig på den grove voldsepisoden, og ber nå om publikums hjelp.

— Vi ønsker å komme i kontakt med personer som har vært i området før og etter klokken to natt til fredag, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved vold- og sedelighetsseksjonen i Hordaland politidistrikt til BT.

- De slipper nok billig

Øyvind selv håper selvsagt at gjerningsmennene blir tatt, men har ingen tro på at de får noen streng straff.

— De slipper vel billig fordi jeg bet den ene av dem. Jeg tror de kommer til å få en mild straff, slik det bruker å være.

Politiet har følgende signalement av de to ranerne:

Begge har norsk utsende og er i 20 til 30-årsalderen. Mannen som ble bitt i sitt venstre kinn er mellom 180-185 høy. Han var ikledd en rød og hvit hettegenser, lys bukse og lyse joggesko. Den andre gjerningsmannen blir beskrevet som både høyere og kraftigere. Han hadde på seg svart hettegenser og svarte sko.

VELDIG HELDIG: - Legene sier at jeg har vært veldig, veldig heldig, forteller Øyvind Søvik fra sykesengen på Haukeland. Natt til fredag ble han på vei hjem fra jobb brutalt overfalt av to menn på Høyden.<b/>FOTO: JAN M. LILLEBØ