— En god idé, tenkte jeg da jeg hørte politimester Anstein Gjengedal på radio. Derfor bestilte jeg pepperspray på eBay, forteller Voie.

Anbefalingen kom i høst, i forbindelse med voldtektene i hovedstaden.

— En avis som omtalte anbefalingen brukte ordet pepperspray. Jeg visste ikke at det var noen forskjell på forsvarsspray og pepperspray. Derfor trodde jeg dette var helt i orden.

Men til tross for at han bestilte sprayen i desember, hørte han ikke noe mer. Ikke før onsdag denne uken, forteller han.

— Da fikk jeg en telefon fra politiet hjemme i Odda. De ba meg komme inn. Der fikk jeg vite at Tollmyndighetene hadde anmeldt meg for våpensmugling.

Sjokkert

— Hvordan reagerte du?

— Jeg ble litt sjokket. Jeg var jo bombesikker på at dette var lovlig.

— Hva synes du om at de anmeldte deg?

— Jeg har forståelse for at Tollmyndigheten gjør det, siden det er ulovlig. Men jeg synes det er dårlig at ikke politimesteren var mer presis i anbefalingen sin.

— Hva sa politiet?

— Ikke så mye. Jeg vedkjente ikke straffskyld. Jeg fikk råd om å se det an.

— Hva skjer videre?

— Det blir vel kanskje rettssak.

Salget av beskyttelsessprayer her i landet er femdoblet de siste tre-fire årene.

— I fjor solgte vi mer enn 10 000 sprayflasker av typen «Bodyguard». I år regner vi med at salget kommer opp i minst 12 000. Etter voldtektsbølger i både Oslo og Trondheim er det stadig flere som ønsker å gå med beskyttelsesspray i vesken, sier daglig leder Erling Lotsberg i Alarm Agenturet, som er hovedimportør av slik spray her i landet.

Han forteller at beskyttelsesspray som inneholder pepperrot eller tåregass sorterer under våpenloven og er forbudt i Norge. Disse er tilgjengelige på nettsteder i utlandet.

— Vi importerer et svensk produkt som blant annet inneholder isopropanol, alkohol, eter og kamfer. Virkningen er omtrent den samme som peppersprayen gir. En mann som får dette på øynene går rett ned uansett hvor stor og sterk han er. Han vil oppsøke vann, og er ikke seg selv igjen før etter en ti minutters tid, sier Lotsberg.

Reagerer

Lederen i Oslo Politiforening reagerte på rådet fra politimester Gjengedal.

— Hva blir det neste? Kniv? Skytevåpen til selvbeskyttelse? Det er politiets oppgave å holde ro og orden. I så alvorlige saker som voldtekt må det ikke være opp til kvinnene å beskytte seg selv, sa leder i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad, til Dagsavisen for en måned siden.

Heller ikke leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, var helt på linje med politimesteren.

— Det må ikke være noen tvil, hele ansvaret for slike forbrytelser ligger på gjerningsmannen. Det er veldig viktig å unngå en debatt der noe av dette legges på offeret for å ikke ha beskyttet seg selv godt nok, sa han til Dagsavisen.

DANIEL SYNNEVÅG