• Jeg klarer ikke helt fatte at Anne ikke kommer tilbake, sier Lene Randa, har mistet bestevenninnen.

TOR INGE JØSSANG

De vokste opp på Randa på Randøy. Ei grend med tre gårdsbruk, rundt en mil fra Hjelmeland sentrum.

De snakket sammen senest fredag.

— Vi skulle jobbe på Hjelmeland Omsorgssenter i sommer. Vi skulle ta noen helger i Stavanger og kose oss. Vi tenkte oss på hytta vår i Sauda.

I fjor sommer reiste de to 22-åringene på langtur. De fartet fra Australia via Bali, Malaysia og Singapore til Thailand. I to og en halv måned reiste de rundt. Solte seg, badet, traff masse folk og opplevde.

Australia

Hun hadde fremtidsplaner. Bli ferdig med utdanningen. Få seg fast jobb. Hvis begge hadde muligheten, skulle de ut og reise igjen. De ville tilbake til Australia. Det var så kjekt. De kjøpte busspass og reiste langs vestkysten fra Sydney til Cairns, hvor Anne hadde slekt.

— Nå blir det ingenting av. Det var vi som skulle dra, vi som var reisekameratene, sier Lene Randa.

De gikk på samme høyskole, men i hver sin by. Det var et par timer fra Sogndal, hvor Lene Randa studerer barnevernpedag, til Førde hvor Anne Slåtten gikk på sykepleierstudiet.

Venner og kjente ringer i ett til Lene Randa. For å si at de tenker på henne.

— Vi var bestevenninner hele livet. Nesten nærmeste naboer. Jeg vet ikke om det helt har gått opp for meg. Det er helt uvirkelig.

Hun har mange spørsmål. Håper på et svar på hva som skjedde i Førde.

Nærmeste nabo

På nabobruket på Randa sitter Jorunn Johanna og Tormod Sørestad i sjokk. På nabogården vokste det opp tre gilde jenter. Kjekke, høflige, smilende. Nå er den mellomste borte. Det gjør vondt å høre på radio, se på tv og lese aviser. Det er vanskelig å snakke.

— Ei jente som det bare kan sies det beste om. Det er tunge tider, sier Sørestad, som bor et steinkast unna Anne Slåttens foreldre.

Den eneste butikken på øya er Randøy Handel i Ølesund. Innehaver Rolf Aarsand kjører fortsatt rundt matvarer. Hver uke leverer han mat til familien Slåtten, som driver gård med sagbruk, sau og vel 2000 høns i motsatt ende av øya.

— Man hører om drap på Bryne, Karmøy og Geiranger, og støkker til: Kan det virkelig skje en av våre sambygdinger. Vi tenker på familien og en ungdom i sin beste alder, sier butikkeieren.