— De føler at de blir behandlet som kriminelle, og synes det er veldig ydmykende at politiet skal eskortere dem. De har kjøpt billettene sine, og reiser helt frivillig, sier datteren Wei He, som er senioringeniør i Hydro.

Etter det BT forstår blir de fulgt av ledsagere inntil de går inn på Kina-flyet i København i dag.

I fjor ble nesten 2800 utenlandske statsborgere sendt ut av landet; de aller fleste med tvang. Bare et fåtall betaler turen selv, slik som dette kinesiske paret. Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) kostet det Norge ca. 30.000 kroner per person i fjor. Totalt rundt 70-80 millioner kroner. Det inkluderer blant annet flybilletter og overtid for ledsagerne.

Politiet kan også beslaglegge penger til billett. Noen betaler også tilbake seinere. Hvis ikke får de ikke komme inn i landet seinere, ifølge PU.

Yugou He og He Wang kom på tre måneders turistvisum for to år siden.

— Planen var at de skulle reise før visumet gikk ut. Men omstendigheten har vært uheldige. Derfor har foreldrene mine blitt og hjulpet meg, sier Wei He.

De er klar over at de har vært i landet ulovlig, men sier de hele tiden har hatt en plan om å reise hjem.

Ifølge Politiets utlendingsenhet må alle som skal sendes ut av landet følges dersom de må mellomlande og byte fly. Schengen-avtalen innebærer at Norge har ansvaret for utlendinger som sendes ut av landet også der de mellomlander.

— Det innebærer at vi er nødt til å ledsage dem iallfall til siste flyplass før hjemlandet, sier informasjonssjef Roar Hanssen i PU.

Ifølge Hanssen blir en tredel ledsaget helt frem til hjemlandet sitt, hovedsakelig fordi de kan være utagerende under flyreisen. En tredel har ledsager til siste flyplass før hjemlandet. Den siste tredelen følges bare til den norske flyplassen fordi flyet går direkte til hjemlandet.