På valgvaken til Fremskrittspartiets Ungdom i C. Sundts gate var det stor stemning før resultatene av årets skolevalg ble offentliggjort.

Og da resultatene kom klokken 20.00 tronet Frp ganske suverent på topp i Hordaland. På landsbasis ble derimot partiet knepent slått av Ap. Begge partiene har hatt en fremgang på 2,6 prosentpoeng i forhold til skolevalget i 2007.

(Saken fortsetter under videoen)

Frp med flest mandater

— Dette er veldig inspirerende nå som vi går inn mot slutten av valgkampen. Vi får størst oppslutning, og gjør det beste skolevalget på 20 år. Det lover godt for valget, sier AUF-leder Martin Henriksen til Aftenposten.no.

Det er likevel Frp som blir største parti på skolevalgtinget. Hvis skolevalget hadde vært gjeldende ville Frp fått 45 mandater på Stortinget. Arbeiderpartiet ville fått 42 og Høyre 30.

— Vi har hatt en god følelse for dette skolevalget, men at vi gjør det så bra er en stor seier for oss, sier Henriksen.

- Gir en pekepinn

Arbeiderpartiet gjør sitt beste skolevalg noensinne. Statistikken går tilbake til 1989 og viser at partiet aldri tidligere har oppnådd over 22 prosent. I år ble resultatet 23,8 prosent, ved forrige stortingsvalg ble det 21,2 prosent.

— Tendensene ved skolevalg gir som oftest en pekepinn på stortingsvalget, dette gjelder særlig de fire største partiene Ap, Frp, SV og Høyre. Det er vanskeligere å bruke skolevalgene sine trender på sentrumspartiene som en pekepinn på stortingsvalg, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Han er ikke sikker på at den tredelen av elevene som har stemmerett ved stortingsvalget vil stemme på samme måte da.

— Som oftest viser de kollektive tallene mer ytterliggående trender til høyre eller venstre ved skolevalg, sier Aarebrot.

Se resultatene fra din skole her:

De to andre rødgrønne partiene sliter. SV gjør det dårligste skolevalget noensinne, mens Senterpartiet er klart dårligere enn i 2005 og 2007.

Høyre går kraftig fram sammenlignet med stortingsvalget i 2005, men ligger 1,2 prosentpoeng bak resultatet ved skolevalget i 2007. De to andre opposisjonspartiene beveger seg forskjellig i forhold til de to siste valgene. Mens Venstre har framgang og høyeste notering siden 1997 ligger KrF stabilt på samme tall som ved de to siste skolevalgene.

Frp går tilbake sammenlignet med stortingsvalget i 2005, men fram med 2,6 prosentpoeng fra valget i 2007.

Hovedtendensen er et styrket Ap i regjeringsblokken og et noe svekket Frp og et styrket Høyre og Venstre i opposisjonsblokken.

Frp i Os, Ap i Dalen

Over halvparten (51,4 prosent) av de 323 godkjente stemmene ved Os videregåande gikk til Frp. Det er en liten fremgang fra stortingsvalget 2005, men åtte prosentpoeng lavere enn Frp fikk på samme skole i lokalvalget 2007.

Høyre ble nest «største» parti på Os-skolen med 13 prosent, mens Ap måtte nøye seg med 11,4 prosent.

På Fyllingsdalen videregående skole er det derimot Ap som går seirende ut av skolevalget, også det i tråd med det som har vært vanlig i reelle valg de siste årene.

Ap får 28,8 prosent, mens Frp er nummer to i Fyllingsdalen med 22,1 prosent. SV kom på tredjeplass.

Borgerlige Fana, røde Katten

Stereotypiene lever også ved Fana Gymnas. Høyre er som vanlig største parti i Paradis-traktene, denne gang med 45,3 prosent. Frp er på annenplass med 17,1 prosent, og Venstre på tredje med 16,1 prosent.

På Bergen Handelsgymnasium går derimot Høyre på en skikkelig smell. Partiet får nesten halvert oppslutningen fra 2007, og ender på 22,8 prosent. På BHG er det jevnt mellom Høyre, Ap, Venstre og SV om hvem som skal bli største parti.

Naboen Bergen Katedralskole er som vanlig blant de rødeste skolene. Ikke minst gjør Rødt det bra her, med 14 prosent. Ap er størst, foran SV og Venstre.

Frp vinner både på Bergen Maritime vgs og Bergen private gymnas. På Bjørgvin vgs er derimot Ap største parti.

72 prosent til Frp!

På Laksevåg videregående er Frp størst (36,3 prosent), mens SV vant valget ved Olsvikåsen vgs. Høyre vinner hårfint foran Ap på Sandsli vgs.

Også på Tertnes vgs kommer Høyre ut på topp, med 33,8 prosent. Naboskolen Åsane vgs er enda blåere. Der får Frp over 40 prosent.

Dagens hittil mest overlegne resultat kommer på Norheimsund vgs. Der fikk Frp 72,2 prosent av stemmene!

På Voss Gymnas vant Ap, med Senterpartiet som nummer to.

Scanpix
Alice Bratshaug
Alice Bratshaug
Glen Musk