Når regnet kommer kan mange av byens attraksjoner juble. For mange er dårlig vær bedre butikk enn sol og varme.

Hos Akvariet merker de at skyer og regn har tatt over for solen denne uken.

— Vi ligger godt an i juli så langt. Tirsdag var den beste dagen vi har hatt på 12 år med 2980 besøkende, sier salgssjef Odd Hugo Eriksen ved Akvariet.

Vil opp mot 3000

I 1996 hadde Akvariet rundt 3400 besøkende. Da besøkte 83.000 attraksjonen på Nordnes i løpet av juli. Selv om det er langt opp til tallene fra den gang, ser 2008 – og spesielt juli – ut til å ha de beste tallene på lenge.

— Vi håper å nå 70.000 i hele juli, og det må vi tilbake til 90-tallet for å finne. Får vi litt over 2200 besøkende daglig i hele juli, skal vi nå målet, sier Eriksen.

De første femten dagene denne måneden har 33.000 mennesker tatt turen innom Akvariet.

— Det er stressende, men veldig gøy. Enkelte dager har køen gått langt ned i bakken, sier salgssjefen.

Det er juli og august som er de beste månedene på Akvariet, men da er besøkstallene også veldig væravhengige.

— Været betyr veldig mye. Den magiske grensen er 23 grader. Blir det mer enn det, går besøkstallene ned ganske kraftig. Vi håper på stygt vær hele tiden vi, forteller Eriksen.

Ungdommer kommer

I år har han også merket at det strømmer på med flere besøkende fra hele landet. Mye av det skyldes TV 2s dokusåpe fra Akvariet, tror Eriksen, som også har merket seg flere nye trender i publikumsgruppene.

— Det er begynt å komme mange ungdommer i alderen 15-25. Det er også ofte flere vennegjenger i tenårene kommer sammen uten foreldrene, og det er nytt for oss, sier han.

Krokodiller og slanger

Marianne Bruvik og Elisabeth Viken fra Bergen stilte seg i dag i den lange køen utenfor Akvariet. De er turister i egen by sammen med de fem barna.

— Jeg vil se krokodiller og slanger, sier Nikolai Viken (4), som også har håp om at det kan vanke en is i løpet av dagen.

— Jeg har aldri opplevd en slik kø som i dag før. Vi drar hit et par ganger i året, men som regel er det når vi får besøk utenbys fra, sier Elisabeth Viken.

— Vi er forberedt på å stå litt mer i kø på denne tiden av året. Det er tross alt ikke så mange attraksjoner å velge mellom i Bergen, sier Marianne Bruvik.

Har tatt seg opp

Også VilVite kan klappe i hendene når det regner.

Hittil i juli senteret hatt vel 5 000 besøkende.

– Vi ligger et par tusen bak fjoråret, og forskjellen tilskriver vi langt på vei været. Vi har gjennom dette første året vårt erfart at besøket hos oss varierer med været. Inntil denne uken har det vært mye godt vær. Først i denne regnværsuken har besøket tatt seg kraftig opp med 7-900 besøkende per dag. Da er vi tilbake til de gode fjorårstallene, sier Anne Tove Koldal, markedssjef ved VilVite.

Dobling i regn

Når regnet kommer vil også flere inn og bade. Vannkanten Badeland har så langt i år hatt 13 600 besøkende. I snitt har de rundt 800 badegjester om dagen. Men på regnværsdager kan det komme opp i 1500 badeklare bergensere og turister.

— Da er det nesten en dobling i forhold til solskinnsdagene. Mandag og tirsdag denne uken hadde vi mellom 1300 og 1400 badegjester om dagen, sier markedssjef Jan Rognaldsen på Vestkanten.

Vannkanten Badeland ligger litt under tallene for i fjor, da det var en relativt dårlig sommer.

— Denne uken med regn er gode saker for oss, sier Rognaldsen.

Færre til topps

Hos Fløibanen er ikke regnet så velkomment.

— Dårlig vær betyr at trafikken går ned. Denne uken ikke vært den beste, sier administrerende direktør Trond Amland ved Fløibanen.

I første halvdel av juli har det vært 126 000 påstigende passasjerer på Fløibanen. Det inkluderer både de som har reist en vei og tur-retur. Fløibanen ligger over budsjettet og har klart å holde oppe tallene fra rekordsesongen i fjor.

Tirsdag var 8.000 påstigende passasjerer på Fløibanen, mot den beste dagen i år med 11.000 påstigende.

— Vi kan være ned på 5000-6000 på en dårlig dag i turistsesongen. Dette været er en minusuke for oss. Men tross været har ikke trafikken vært så verst, sier administrasjonsleder Evy Finne ved Fløibanen.

Bjørn Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen
PÅL HOFF
Helge Sunde
Bergens Tidende