– Vestlendingene skårer best på de aller fleste kriteriene, sier professor Jon Magnussen ved NTNU i Trondheim.

Han ledet ekspertutvalget som torsdag leverte sin rapport om ressursbehovene til landets fire helseregioner til helseminister Sylvia Brustad.

Dyrt på Østlandet

Selv om Helse Vest i mange år har vært underfinansiert med flere hundre millioner kroner i året, slår utvalget fast at det koster mindre å behandle en gjennomsnittspasient her i vest enn det gjør alle andre steder i landet.

Årsaken er altså at vi er friskere, vi lever lenger, vi er færre på uføretrygd, vi bruker mindre sosialhjelp enn resten av landet og vi har et godt utbygd helsetilbud. Vi kan også slå oss på brystet og konstatere at det på Vestlandet er færre personer med lav utdanning enn på Østlandet.

– Kan vi si at vi er norgesmester i helse?

– Det kan du gjerne si, svarer Magnussen.

Regnestykket er slik: Dersom en gjennomsnittspasient i Norge koster 100 kroner å behandle, koster det bare 91,10 kroner å behandle en pasient som bor i Helse Vest-området.

I Helse Sør-Øst koster det langt mer; 97,7 kroner. Pasientene i Nord-Norge er dyrest; de koster hele 126 kroner per pasient.

Dette betyr at for disse prisene, skal pasientene ha den samme behandlingen.

– Det er rimeligere å produsere helsetjenester på Vestlandet, og dessuten er det flinke folk der, sier Magnussen.

De lange geografiske avstandene i Nord-Norge bidrar sterkt til å øke kostnadene i Helse Nord.

Været trekker ned

I tillegg til sosiale kriterier, har ekspertene tatt hensyn til hvordan klimaet påvirker helsen vår. Det taler ikke til Helse Vests fordel.

– Mer nedbør, høy vintertemperatur og lav sommertemperatur bidrar til å gi økt bruk av helsetjenester. Til tross for dette er vestlendingene friskest, sier professor Jan Erik Askildsen ved Universitetet i Bergen.

Han forteller at klimavariabelen ikke er vektet like sterkt som andre kriterier. Hadde regnet spilt en enda større rolle, ville Helse Vest hatt rett til langt flere enn de 250 millioner kronene utvalget har funnet ut.

– Hadde vi hatt full effekt av regnet, ville Helse Vest ha fått dramatisk mye mer penger. Men vi kan ikke like lett forklare en faglig sammenheng mellom klima og helse som mellom de andre kriteriene, sier Askildsen.

– Naturlig seleksjon

Professor i psykiatri, Fred Holsten, bekrefter at helt andre faktorer enn været er avgjørende for folkehelsen.

– Jeg kan ikke huske å ha sett forskning som viser at klimaet påvirker helsen. Tenk bare på folk i Sogn og Fjordane. De er de friskeste i hele landet, sier Holsten, men understreker at dette er synsing fra hans side.

– Men sammenlikner vi oss med folk i Sør-Europa, der de har et praktfullt klima, har nordmenn likevel ikke dårligere helse, forteller Holsten.

– Kanskje det rett og slett handler om naturlig seleksjon. De som ikke holder ut klimaet på Vestlandet, har flyktet over fjellet for lengst.

Hvorfor tror du vestlendingene har best helse? Si din mening under!

REGN INGEN HINDRING: Stadig nye nedbørsrekorder tar ikke helsen fra vestlendingen. Ingen andre nordmenn er friskere enn oss. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
Bergens Tidende