HILDE HEIAN

— HAR DÅKKAR kakehus, spør fem år gamle Sindre før han i neste øyeblikk konstaterer begeistret; - Det har vi!

Jada. Selvfølgelig har de hjemmelaget pepperkakehus hos fembarnsmoren Irene Lindberg som nylig ble kåret til årets mamma på Sartor Senter. Noe annet ville vel simpelthen vært direkte oppsiktsvekkende.

Denne torsdagen i begynnelsen av desember er småhustrig med antydning til regn i luften, da BTs utsendte ankommer Kolltveit tidlig om ettermiddagen.

UTE LEKER Sindre, mens lillesøster Tabita (2) utelukkende føler for å bli båret på mamma sin arm. Ikke er hun trøtt og ikke er hun sulten, og i hvert fall vil hun ikke dele mamma sin oppmerksomhet med noen fremmede som er kommet på besøk. Ikke en gang en mandarin kan forandre på den saken. Tabita skriker ut sin frustrasjon mens moren forgjeves forsøker å trøste.

INNENFOR DEN åpne døren til en rødmalt utebod, sitter Sindre og snekrer på et trefly. Han er dypt konsentrert, men i perlehumør.

— Hva synes du er det beste med mamma?

— Det at hon kjøper så masse godteri, sier Sindre mens han banker på en spiker.

— Er det noe annet som er fint med din mor?

— Det at hon går på tur med oss. Hon går på tur der det er nøtter og, vi er ofte på tur borti med elven. Eg synes det er litt gøy å gå på tur eg, utdyper femåringen.

GODE ATTESTER fra de fem ungene var nemlig årsaken til at Irene Lindberg nådde helt til topps i årets mamma-konkurranse på Sotra. For hvor mange er det egentlig som kan skryte av at moren deres alltid er den som sykler raskest gjennom sølepyttene?

Etter å ha tatt skoleveien i slow motion, er Robin René (6) og Georg (7) endelig kommet hjem.

— Hva er det med mamma som gjør at hun er så bra?

— Vet'kje, sier Robin René og smiler litt sjenert.

— Vet'kje, svarer Georg og ser blygt ned i plenen.

I NESTE SEKUND er guttene opptatt med å vise frem de fire, fine kaninene som lever i hver sine hjemmesnekrede bur i hagen. En bedårende, svart liten kaninunge bor riktignok fremdeles sammen med moren sin, men ellers er det nok av kaninbur å velge mellom. Gjett tre ganger hvem som har laget dem?

Storesøster Tonje (9) er ferdig med leksene og kommer ut for å leke. Jentungen vil gjerne gå i detaljer om morens mange kvaliteter.

- HON HAR laget hytte, sier Tonje og peker på en hyggelig hytte høyt oppe i et tre som sikkert kunne ha kvalifisert til et abonnement på «Hytteliv».

— Hon har laget en liten ovn av en matboks. Hon kan lage disse. Hon kan bygge kaninbur. Hon kan legge beleggningsstein, forteller Tonje og tramper litt på det røde steinunderlaget i tunet før hun forsetter; - Hon jobber i bedet!

MAN KAN bli sliten av å høre om adskillig mindre arbeidsinnsats. Nå er det faktisk på høy tid med litt kritisk journalistikk.

— Er du ikke redd at det vil bli litt slitsomt å leve opp til dette stempelet som årets mamma?

— Nei, hovedgrunnen til at jeg vant, er at jeg er så mye sammen med barna og opplever masse sammen med dem. Jeg tar vare på de gode stundene jeg har med ungene. Jeg håper ikke at folk tror jeg er så enormt snill mamma, jeg kan være streng med barna når vi er i butikken. I grunnen prøver jeg bare å være meg selv, sier Irene.

MANNEN WILLIAM er full av lovord om fruen.

— Hun er veldig flink til å være ute med ungene og svært dyktig til å finne på trivelige ting sammen med dem. Det er få som er så flink med barn, hun er så sprudlende selv, forteller han smilende.

Selv er fembarnsfaren såpass opptatt med sitt nystartede firma at Irene har tatt mye av ansvaret som følger med ungene. Etter at barn nummer tre kom til verden, har hun vært hjemmearbeidende.

— Tidligere har jeg jobbet sju år i barnehage. Egentlig er jeg regnskapsfører, men jeg passer ikke til å arbeide på kontor. Drømmen min på sikt er å bli lærer på barne- eller ungdomsskolen. Men det vil nok gå flere år før jeg setter meg på skolebenken igjen for å ta mer utdannelse, forklarer Irene.

TONJE OG hennes jevngamle kusine Elise Bernhardsen kommer inn i stuen med smaksprøver på spagettien som de har kokt på matboksovnen ute i boden.

Tabita sender storesøster et anerkjennende blikk etter å ha tygd og svelget ned. Ikke lenge etterpå står tre gutter på kjøkkenbenken og fordeler spagettistrå seg imellom. Moren hjelper dem å få opp igjen det de mister ned på gulvet.

I STUEN STÅR et skip av spisestoler utstyrt med dyne som Sindre daglig arrangerer før han drar ut på tokt. På en hylle venter den hjemmelagede adventskalenderen med alle pakkene fiks ferdig.

Snart skal Irene begynne å pakke til sydenturen som hun, mannen og de to eldste ungene skal avgårde på i morgen tidlig. En rykende, fersk bæsjebleie levert av Tabita rykker umiddelbart opp som neste post på programmet. Etterpå skal Irene rydde stuen, lage middag og pakke. Hun har verken antydning til høy skulderføring eller sammenbitte tenner. En ganske vanlig dag for mamma.

SNACKS: Lille Tabita tester spagettien som storesøster Tonje og kusine Elise (t.h.) har kokt på en matboks ute i boden. Mamma Irene og Robin René får også smake.<p/>KOS: Georg hygger seg med mamma og lillesøster Tabita.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG
HYTTELIV: Irene har bygget hytten i treet som Sindre leker i. Niesen Elise og eldstedatteren Tonje er gode venninner.<p/>KOS: Georg hygger seg med mamma og lillesøster Tabita.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG
FEMBARNSMOR: Georg (7) bak fra venstre, Robin René (6), Irene Lindberg (31) med Tabita (2), Sindre (5) og Tonje (9) sitter i vognen som mamma har laget.<p/>KOS: Georg hygger seg med mamma og lillesøster Tabita.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG