Avdelingssjef Øyvind Hafsøe er bekymret over utviklingen, spesielt med tanke på såkalte syntetiske rusmidler. De står ikke på narkotikalisten, og er derfor ikke definert som narkotika.

— Livsfarlige stoffer

— De markedsføres som lovlige, og vi ser at enkelte leverandører til og med garanterer at de sender stoffene på ny selv om de beslaglegges. Folk må vite at dette er livsfarlige stoffer, selv om de ikke er definert som narkotika etter loven. Utviklingen av dopmidler går dessverre hurtigere enn lovgivningen på dette området, sier han.

SYNTETISK: Her er noe av de syntetiske stoffene som tollvesenet beslagla på Vestlandet i fjor. De beskrives som livsfarlig.
TOLLVESENET

I fjor fant tollvesenet på Vestlandet 57 beslag av syntetiske rusmidler etter legemiddelloven, samt 28 beslag av kjemisk fremstilte cannabinoider og andre syntetiske psykoaktive stoffer etter narkotikaloven.— Dette er stoffer som har en mye sterkere virkning på brukeren enn vanlig hasj og marihuana, sier Hafsøe.

Mer dop og tabletter

Han forteller at tollvesenet på Vestlandet også beslagla 88 våpen i 2012. Det var blant annet eksempel elektrosjokkvåpen, teleskopbatonger, stikkvåpen, kastestjerner og slåsshansker. Året før var tallet 51, men da ble det også funnet et skytevåpen, i motsetning til i fjor.

— Det er grunn til å anta at slike våpen innføres for å brukes, med de skader de kan påføre andre, påpeker han.

Tollerne på Vestlandet beslagla mer enn 23.000 enheter med dopingmidler og mer enn 43.000 narkotiske tabletter i fjor. Dette er en økning på 60 prosent i forhold til 2011.

Mindre hasj og heroin

Det ble beslaglagt 5,4 kilo cannabis, 455 kilo khat, ett gram heroin, 67 gram amfetamin og ett gram kokain i 2012.

Året før fant tollerne nesten 24 kilo cannabis, 301 kilo khat, ett kilo heroin, 16 gram amfetamin og 291 gram kokain.

— Antallet beslag er stabilt, men jeg vet ikke hvorfor vi beslagla mindre mengder enn tidligere, sier Hafsøe.

Han forteller at de største beslagene gjøres på flyplassene i Bergen og Stavanger, samt båten mellom Vestlandet og Danmark.

VALIUM: 10.000 tabletter valium ble beslaglagt av tollvesenet i fjor sommer.
TOLLVESENET