• Narkotiske tabletter ser ut til å eksplodere, sier tollsjef. Smuglerne kan se ut som bestemoren din.

Tollerne gjorde flere store beslag av narkotiske tabletter på Vestlandet i fjor, i første rekke valium av den aller sterkeste typen.

— Tablettene på ti milligram er så sterke at de nesten aldri skrives ut av leger i Norge, sier avdelingssjef Øyvind Hafsøe i Tollregion Vest-Norge.

Bekymret

Han frykter at pillene spres til vanlige ungdomsmiljøer og andre grupper som ikke vanligvis forbindes med tungt narkotikamisbruk.

— Vi synes denne utviklingen er veldig bekymringsfull, sier Hafsøe.

I løpet av 2010 beslagla tollerne hele 50.358 narkotiske piller på Vestlandet, nesten seks ganger så mye som året før. Den største fangsten, på 25.000 valiumpiller, ble gjort i februar, ifølge Tollvesenet.

Noen av pillene blir funnet i postsendinger fra utlandet, mens andre avdekkes hos reisende som har vært på ferie i Østen.

Marihuana til værs

Også nasjonalt meldes det om større beslag enn tidligere. Tallene svinger fra år til år, men tollerne har merket seg flere trender:

  • Beslagene av heroin og kokain er på vei ned, mens amfetamin blir funnet oftere.
  • Marihuana øker sterkt, med beslag på opp til flere kilo. På Vestlandet er det også blitt flere beslag av hasj, mens stoffet ses sjeldnere andre steder i landet. Det totale antallet narkotikabeslag i vest var på omtrent samme nivå som året før.

Kan se ut som bestemor

Tollvesenet bruker etterretning og avanserte metoder for å ta smuglerne. Hvordan de jobber, får du ikke vite.

Hafsøe kan imidlertid avkrefte noen av mytene. Det er definitivt ikke slik at tollerne går etter småsjuskete menn med langt hår.

— Jeg skulle ønske det var så enkelt. Slike ting var nok viktige en gang i tiden, men de er ikke det nå, sier han.

Tollerne ser helt bort fra utseendet når de velger ut hvem som skal sjekkes nærmere.

— Smuglerne ser ut som deg og meg, alt fra bestemødre til forretningsmenn. Vi har tatt smuglere som var godt over 70 år gamle, med betydelige mengder narkotika, sier lederen for Tollvesenets grensekontrollavdeling på Vestlandet.

Rase uviktig

Tollerne er også instruert til å se bort fra forhold som rase, religion, kjønn og nasjonalitet.

— Hvor folk har vært, derimot, og hvilken reiserute de har brukt, kan være indikatorer som gir oss grunn til å se nærmere på folk, sier Hafsøe.

De andre metodene som tollerne bruker, er hemmeligstemplet. Dokumentene oppbevares trygt i et godt sikret, internt datasystem.

— Hvis jeg ga ut denne informasjonen, ville jeg gitt smuglerne et fortrinn som jeg ikke ønsker å gi dem, sier han.