SIGBJØRN LINGA

Vanligvis er bare tre tollere i sving. Alt i alt ble 228 kilo kjøtt, 28 kilo ost og ti liter melk tatt hånd om av de uniformskledde.

– En del tyskere hadde tydeligvis ikke fått med seg forbudet og tok med seg det de pleier. Det ble tatt en del fra dem. Ellers visste de fleste om kontrollen, sier seksjonsleder ved Bergen Distriktstollsted, Arne Birger Nilsen.

– Må respektere forbudet Tross venting og grundige kontroller, virket det som om de reisende tok det hele med et smil.

– Dette synes jeg er helt på sin plass, og vi må respektere forbudet, sier Bertha Karin Singelstad, en av dem som kom med Fjordlines «Bergen» fra Hanstholm til Bergen i går. Hun kom fra kontrollen uten å bli fratatt noe. Det gjorde ikke Ragnhild, som ikke vil ha etternavnet i avisen.

– Jeg ble fratatt en fårepølse som er laget i Norge og ble kjøpt på båten på vei til Danmark. Tolleren kunne ikke se hvor den var laget, sier Ragnhild, som ikke ønsker etternavnet i avisen.

– Jeg hadde bestemt meg for å fortelle dem om pølsen uansett. Er det forbudt, så er det forbudt, sier hun.

– Det er helt greit med store kontroller. Det er alltid noen som prøver seg, sier passasjer Solveig Andersen.

Ikke alle kontrollert – Vi snakker med alle passasjerer, slik at alle får mulighet til å levere fra seg varene. Ikke alle blir kontrollert, men flere enn vanlig. Nesten alle bilene ble kontrollert, sier seksjonsleder Arne Birger Nilsen til Bergens Tidende.

Med andre ord reduserer kontrollen sjansen for at smittefarlig kjøtt kommer inn i landet, men gir ingen garanti.

– 100 prosent effektivitet er et tøyelig begrep. Det vi gjør, er i alle fall 100 prosent effektivt, sier Nilsen.

IKKE FRATATT NOE: Bertha Karin Singelstad ble ikke fratatt noe da toller Jorunn Heimdal kontrollerte bagasjen hennes. – Dette forbudet er helt på sin plass, mener Singelstad. (Foto: Helge Sunde)
IKKE FRATATT NOE: Bertha Karin Singelstad ble ikke fratatt noe da toller Jorunn Heimdal kontrollerte bagasjen hennes. – Dette forbudet er helt på sin plass, mener Singelstad. (Foto: Helge Sunde)