Det er to uker siden en 16-åring på barnevernsinstitusjonen Skjærgårdskollektivet i Mandal ble tatt for å ha oppbevart flere liter av det ulovlige rusmiddelet GHB. Nå sier politiet i Stavanger at de knytter funnet av en mulig storskalaproduksjon i en kjellerleilighet i Stavanger til dette beslaget.

Hovedkilden?

Politiet arbeider nå for å finne ut om produksjonen i kjellerleiligheten kan ha vært hovedkilden til de mange overdosene av GHB flere steder i landet.

– Vi har helt klare indikasjoner på at det ble tilvirket GHB i dette kjellerlokalet. Vi jobber også ut fra at det dreier seg om storskalaproduksjon, men det vet vi ikke ennå, sier politifullmektig Merete Akerø-Stueland i Rogaland politidistrikt til NTB.

Politiet ønsker også å finne ut om kjellerlokalet i Stavanger kan ha vært hovedkilden til de mange overdosetilfellene den siste tiden.

300 liter på avveie

Ifølge VG frykter politiet i Stavanger at nesten 300 liter av det livsfarlige narkotiske stoffet GHB er på avveie. 300 liter er svært mye, sett i lys av at en brukerdose bare er en liten bruskork av stoffet.

– Det er vanskelig å kommentere dette tallet, det er for tidlig å si, sier Merete Akerø-Stueland til NTB.

Fredag ble to menn, en 22-åring og en 47-åring, varetektsfengslet i Stavanger i forbindelse med opprullingen av saken. Begge knyttes til den mulige GHB-fabrikken som politiet aksjonerte mot sist torsdag.

– Vi opererer ut fra tanken om at vi har fått tak i dem som sto bak, men det kan også tenkes at flere blir brakt inn i saken, sier politifullmektig Akerø-Stueland.

Flere overdoser

Etter aksjonen i Stavanger går politiet nå ut og etterlyser butikker som har solgt unormalt mye kaustisk soda i det siste. Kaustisk soda er en av ingrediensene i det farlige rusmiddelet.

GHB (gammahydroksybutyrat) er en stort sett fargeløs og luktfri væske, som smaker salt. Virkningen ligner på alkoholrus og inntreffer etter 20-30 minutter. For høyt inntak av stoffet kan føre til svimmelhet, oppkast, bevisstløshet og død.

De siste ukene har det vært en rekke GHB-overdoser i ungdomsmiljøer flere steder i landet. I Ålesund har det vært minst 11 GHB-overdoser, og en 20 år gammel mann døde. I tillegg har flere ungdommer i Sandnes og Stavanger blitt behandlet for GHB-overdoser.