Den irakiske familiefaren brukte vold for å bortføre sine fire barn til Irak, hvor han holdes skjult hos sin familie, mener Bergens-politiet.

Mest bekymret er politiet for mannens to døtre, som er i midten av tenårene. Etterforskerne frykter spesielt at de to skal giftes vekk.— Moren ville ha barna med tilbake til Norge, noe mannen nektet å etterkomme. Vi mener de blir holdt hos hans familiemedlemmer, sier politiadvokat Trond Eide.

Tirsdag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Tomme skolepulter

Ifølge Eide dro familien på seks til Irak etter skoleslutt i fjor vår. Da barnas skolepulter sto tomme etter ferien, meldte skolen barna savnet.

Da moren kom tilbake til Bergen i januar, anmeldte hun 49-åringen for å ha bortført barna.

Ifølge Einar Raaen, mannens forsvarer, verserer imidlertid den samme saken i irakisk rettsvesen – men med motsatt fortegn.

— Her er det min klient som har anmeldt konen. Bakgrunnen er en tvist om hvem som skal ha omsorgen for barna etter et samlivsbrudd. Min klient sier han er blitt anmeldt i Norge for at han skal trekke saken i Irak, sier Raaen.

Han sier at irakisk politi også etterforsker anklager om at hans klient skal ha blitt utsatt for vold av sin svoger.

Skulle flytte til Irak

Både moren og faren er opprinnelig fra Irak, men er norske statsborgere.

De har bodd i Bergen i flere perioder, og alle barna skal være født her.

I perioder har de bodd i Syria, men kom tilbake til Vestlandet på grunn av det som etter hvert har blitt en fullskala borgerkrig i landet.

— Irak er blitt et roligere sted, og derfor bestemte familien seg for å flytte tilbake i fjor vår. I den forbindelse sendte familien inn flyttemelding til myndighetene, sier Raaen.

Forsvareren mener man bør la det irakiske rettssystemet rydde opp i saken, og at den ikke hører hjemme i norsk rett.

— At norsk politi tar tak i saken på en slik måte, vitner om en underkjennelse av rettssystemet i Irak, sier Raaen.

Politiet i Bergen er imidlertid ikke i tvil om at saken bør etterforskes av norsk politi og eventuelt gå for en norsk rett.

— Anmeldelsen er levert i Norge, og det dreier seg om norske statsborgere. Derfor er dette en sak som må håndteres her, sier Eide.

- Bryter regelverket

Raaen mener at mannen burde blitt løslatt, eventuelt med meldeplikt, fordi det verken er fare for bevisforspillelse eller rømming.

Han mener imidlertid at det sterkeste argumentet mot fengsling av sin klient, er den store plassmangelen i Bergen fengsel.

— De ferskeste tallene viser grove brudd på regelverket om hvor lenge fanger kan holdes i politiarresten før de overføres til ordinært fengsel. Enkelte er blitt holdt opp mot seks dager i celler som er laget for at folk skal sove ut rusen der i én natt, sier Raaen.

Han mener politiet bør ta fengselstrengselen med i betraktning, når de ber om at folk skal settes i varetekt. Hovedregelen er at fanger skal overføres til fengselet etter maksimalt 48 timer, men helst før det er gått et døgn.

— Min klient har til sammen tilbrakt fire netter i arresten. Nå må han trolig sitte ennå lengre i kjelleren på politihuset og vente på ledig plass i Åsane, sier Raaen.

Politiadvokat Eide sier han forstår 49-åringens frustrasjon over å tilbringe natt etter natt i kjelleren på politihuset, men mener det ikke er et argument som bør veie tungt i beslutningen om noen bør fengsles eller ikke.

— Slike uforholdsmessigheter kan ikke velte en slik sak som dette. Men situasjonen i vareteksten er ille for tiden, medgir Eide.

ALVORLIG SAK: Politiadvokat Trond Eide sier at deres førsteprioritet er å få de fire barna frigitt.