16-åringen slapp ut av fengsel for ti dager siden. Ingen har tatt seg av han. Advokaten Roar Vegsund har aldri erfart at en ungdom blir gitt opp av barnevernet på en slik måte.

— Dette er helt unikt. Jeg ba barnevernet beskjed om å komme med et opplegg da han ble varetektsfengslet. Det har de ennå ikke klart, selv om de har hatt en måned på seg, forklarer Vegsund.

Dersom barnevernet ikke gjør noe snarest, er han helt sikker på at gutten vil ende opp som fengselsfugl.

— Da snakker vi om en person som vil utøve kriminalitet i alle farger og fasonger. Det er helt sikkert, sier Vegsund.

16-åringen ble intervjuet av BT i fengselet 18. februar i år. Han er dømt for vold, trusler, skadeverk, bil- og mopedtyveri, ildspåsettelse, kjøp av narkotika og kjøring i påvirket tilstand.

Kastet ut av institusjon

— Gutten har en egen evne til å havne i bråk, og det er ikke trygt for noen at han går fritt ute, sier Vegsund.

Øvsttunsenteret, den eneste lukkede ungdomsinstitusjonen i Helse Vest, vil ikke ha gutten lenger etter at han truet to miljøterapeuter på det groveste.

— Han tok helt av, sa han skulle kverke ungene deres og at han skulle rive dem i biter. Jeg forstår at de ikke vil ha ham. Jeg tror uansett ikke han hører hjemme på en slik institusjon, sier Vegsund.

Han beskriver 16-åringen som et klassisk AD/HD-tilfelle med dårlig impulskontroll - en gutt helt uten evne til å sette seg inn i hvordan oppførselen hans påvirker omgivelsene.

— Han fungerer veldig godt så lenge han er med voksne, trygge mennesker rundt seg. Han er rette og slett sjarmerende og humoristisk. Men han bør ikke ha likesinnede rundt seg, for han er svært påvirkelig.

- Tragisk

I dag blir det avgjort om 16-åringen skal varetektsfengsles for andre gang på en måned.

— 16-åringen var den mest aktive, og det som skjedde var så grovt at jeg ikke vil slippe ham. Faren for gjentakelse er stor. Gutten har et problem, sier politijurist Trond Eide.

Advokat Vegsund skal i dag ha et møte med Barne-, ungdoms- og familieetaten (BUF) og barnevernet om 16-åringen.

— Det har vært jobbet aktivt med å finne det rette tilbudet til denne gutten, men det har vært vanskelig. Jeg tror det ligger noe like rundt hjørnet, sier Geir Kjell Andersland, regiondirektør i Bufetat, region Vest.

— Da er det vel dumt at han muligens havner i fengsel i stedet?

— Det du forteller er tragisk, og det er selvfølgelig et mål for oss å holde ungdommer ute av fengsel, sier Andersland, som lover å ta fatt i saken i dag.