Over 2800 barn skal i følge Ruth Grung stå på venteliste for barnehageplass i Bergen. Tallene fikk Arbeiderpartiets ordførerkandidat fra byrådsavdeling for oppvekst som hun ledet da hun var byråd i forrige bystyreperiode.

Ubehagelig situasjon

– Det som er alvorlig er at Ruth Grung har misbrukt sin stilling som tidligere byråd ved å presse en ansatt på byrådsavdelingen til å gi henne et tall som hun tydelig fikk beskjed om ikke var kvalitetssikret.

Mæland sier til at den ansatte på byrådsavdelingen er fortvilet over det som skjedde.

– Hun følte at det var hennes tidligere sjef som satt og presset henne og det var en svært ubehagelig situasjon. Og slik opptrer ikke en ordførerkandidat i Bergen etter min mening.

Vil ikke kommentere

Tallene Grung presenterte vil ikke Mæland kommentere. De siste kvalitetssikrede tallene kom i mai. Oversikten over ventelisten på 2800 må kvalitetssikres.

– Barnehageservice må inn i bildet, det samme må alle styrerne. Mange av dem er ikke kommet tilbake på ferie, derfor vet vi ikke nå om de barna som står på listen har fått plass eller ikke.

Tallene skal byrådet presentere i august.

– Ruth Grung skal få de i god tid før valget og drive harselas med dem om hun vil, men ikke begynne en debatt ut fra at hun har tenkt på et tall, sier Mæland.

– Dette byrådet gjør alt vi kan for å skaffe full barnehagedekning i motsetning til det Arbeiderpartiet gjorde da de satt i byråd. Deres samlede innsats var mer enn pinlig. Da forventer jeg ikke denne type utspill fra Ruth Grung som i deler av forrige periode satt med ansvaret for barnehageutbyggingen.

Avviser press

Ruth Grung avviser at hun har presset ansatte.

– Jeg tok først kontakt med kommunaldirektør Anne-Marit Presterud, men fikk ikke respons. Gikk deretter direkte til barnehagekontoret og presenterte meg som bystyremedlem. Jeg hadde en hyggelig samtale og fikk tall fra medarbeideren der, som hun presiserte var foreløpige, og som hun ba meg ta videre på byrådsavdelingen, sier Grung.

Så svarte Presterud på e-post at hun kunne skaffe foreløpige tall.

– Jeg svarte Presterud at jeg hadde fått tall fra barnehageavdelingen og spurte om det var noe i veien for å bruke disse dersom jeg tok forbehold om at de var foreløpige. Jeg hørte ikke noe fra Presterud og regnet med at det var OK.

Grung sier hun reagerer på kritikken fra Mæland.

– Ventelisten er et offentlige tall som vi politikere som bryr oss om hva som er viktig for innbyggerne må få tilgang til. Presterud opplyste at den endelige listen skulle presenteres i september. Det mener jeg ikke er riktig. Bergenserne må få vite kjennskap til situasjonen på barnehagefronten i god tid før valget, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat.