Ingen av mannskapene ble skadet under skuddvekslingen som skjedde helt ut mot Afrikas Horn.

— Et av teamene fra KNM Fridtjof Nansen var på inspeksjon i et rhib-fartøy da de ble beskutt lørdag kveld, sier oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Løsnet flere skudd

Teamet inspiserte en gruppe mindre fartøyer i et område ganske nær land da det ble løsnet flere skudd mot teamet fra et nærliggende fiske- og fraktfartøy, en såkalt dhow.

— Skuddene ble besvart av inspeksjonsteamet før rhib-en trakk seg tilbake. Det var mørkt da det skjedde og vanskelig sikt, men det har ikke vært skader på våre mannskaper eller materiell, sier Lien.

KNM Fridtjof Nansen har oppholdt seg i Adenbukten siden august. Fregatten deltar i den EU-ledede operasjonen Atalanta, som er en felles innsats for å sikre skipsfarten i Adenbukten og Somalia-bassenget mot piratvirksomhet.

I tillegg utfører den norske fregatten eskorteoppdrag for verdens matvareprogram.

- Alltid dramatisk

Det er første gang mannskaper fra fregatten er blitt beskutt.

— Det er alltid dramatikk forbundet med å bli beskutt. Men det er en grunn til at det brukes militære mannskaper i en slik operasjon, som har solide rutiner og spesialkompetanse også når slike situasjoner oppstår, sier Lien.

KNM Fridtjof Nansen fortsetter sitt oppdrag i Adenbukten som planlagt, og skal være i området til slutten av januar neste år.