Bak verstingryktet til Bad Blue Boys, den mest hardbarkede supportergruppen til Dinamo Zagreb, ligger det en historie langt fra fotball og ut i det rammeste alvor, en historie om krig, vold og nynazisme.

Menneskelig hakekors

For to år formet 250 kroatiske fotballfans (ifølge den britiske avisen Evening Standard var de medlemmer av Bad Blue Boys) et menneskelig hakekors på tribunen under en privatlandskamp mot Italia i Livorno.

Både i Dinamo Zagreb og rivalklubben Hajduk Split har tilhengerne gitt uttrykk for nazisympatier på tribunene og ropt rasistiske skjellsord mot spillere av ikke-europeisk opprinnelse.

Hajduks hooligans laget nylig T-skjorter med påskriften «medlemmer av Hajduk Jugend», men etter at flere kjendiser gikk ut og tryglet dem om å gi opp skjortene, lot de seg overtale til å legge dem bort.

UEFA har advart det kroatiske fotballforbundet om at de «følger utviklingen nøye».

Nazisympatier

Under Balkan-krigen var Zagrebs supportergjeng Bad Blue Boys en paramilitær front i kampen mot serberne. Under en av tribunene på hjemmestadionet deres i Zagreb står et monument over falne Blue Boys.

Etter krigen mot serberne blusset gamle nazistsympatier fra annen verdenskrig, da Kroatia var en Hitler-utpost med nazistisk lovverk, opp igjen. Fotballklubbenes supportergrupper som var pådrivere.

Forfatteren Hrvoje Prnjak, som har skrevet en bok om Bad Blue Boys, sa nylig at den hardkokte sjåvinismen blant fotballfans i Kroatia ikke handlet om vanlig lagtilhørighet og «oss mot dem».

«Dette er et produkt av et nasjonalistisk og ekskluderende klima som ble skapt under uavhengighetskampen. De som var barn på nittitallet, født på en tid da patriotisme ble målt i hvor intolerant man kunne være, bringer bare videre sine familiemønster til tribunen,» sier Prnjak.

KILDER: The Guardian, The Evening Standard.